Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjene sadržaja sumpor dioksida u crnom vinu tijekom čuvanja u različitoj ambalaži (CROSBI ID 559308)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Jakobović, Snježana ; Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Jakobović, Mario ; Škrabal, Svjetlana Promjene sadržaja sumpor dioksida u crnom vinu tijekom čuvanja u različitoj ambalaži // Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH" / Dijana Miličević (ur.). Tuzla, 2009. str. 37-38

Podaci o odgovornosti

Jakobović, Snježana ; Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Jakobović, Mario ; Škrabal, Svjetlana

hrvatski

Promjene sadržaja sumpor dioksida u crnom vinu tijekom čuvanja u različitoj ambalaži

U radu je istraživan utjecaj različite ambalaže vina na koncentracije slobodnog i ukupnog sumpor dioksida u vinu sorte Zweigelt iz podregije Podunavlje, vinogorja Srijem. Istraživano vino punjeno je u 3 različite ambalaže: litrena staklena boca sa krunskim zatvaračem, staklena boca volumena 0, 75 l sa plutenim čepom (butelja) te plastična boca volumena 2 l sa navojnim zatvaračem. Analiza slobodnog i ukupnog sumpora provedena je metodom po Ripperu i to tijekom 4 mjeseca skladištenja na temperaturama sličnim onima u trgovinama. Rezultati su pokazali smanjenje koncentracije slobodnog i ukupnog sumpor dioksida u svim vinima bez obzira na vrstu ambalaže. Početne koncentracije slobodnog sumpor dioksida bile su nešto više od dozvoljenih i kretale su se od 34 mg/l u butelji do 38 mg/l u litrenoj i plastičnoj boci. Najveće i najbrže smanjenje zabilježeno je u vinima punjenim u plastične boce što je bilo i za očekivati obzirom na karakteristike plastike. Nakon 4 mjeseca skladištenja vina koncentracije slobodnog sumpora kretale su se od 16 mg/l u plastičnoj boci do 22 mg/l u litrenoj boci. Dobiveni rezultati ukazuju da, iako je u svim vinima došlo do smanjenja slobodnog i ukupnog sumpor dioksida, izmjerene vrijednosti još uvijek su nakon 4 mjeseca bile u granicama koje propisuje Pravilnik o vinu RH što nam potvrđuje da je vino dobro pripremljeno za tržište u pogledu slobodnog i ukupnog sumpora.

slobodni sumpor dioksid; ukupni sumpor dioksid; ambalaža; crno vino

nije evidentirano

engleski

Content changes sulfur dioxide in red wine during storage in different packaging

nije evidentirano

free sulfur doxide. total sulfur dioxide; packing; red wine

nije evidentirano

Podaci o prilogu

37-38.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Knjiga sažetaka / IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH"

Dijana Miličević

Tuzla:

Podaci o skupu

IV Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "agroTECH"

poster

24.09.2009-24.09.2009

Gradačac, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)