Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj šećera na reološka svojstva kaše kupine (CROSBI ID 559282)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Jakobović Snježana Utjecaj šećera na reološka svojstva kaše kupine // Proceedings/45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture / prof.dr.sc.Marić, Sonja ; prof.dr.sc. Lončarić, Zdenko (ur.). Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 1109-1113

Podaci o odgovornosti

Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Jakobović Snježana

hrvatski

Utjecaj šećera na reološka svojstva kaše kupine

Kaša kupine je poluproizvod koji je osnova za proizvodnju mnogih drugih proizvoda na bazi kupine, a poznavanje reoloških svojstava je važno za kreiranje proizvoda. Reološka svojstva iskazana kao reološki parametri ukazuju na konzistenciju i viskoznost, i bitni su parametri kvalitete nekog proizvoda ili poluproizvoda. Cilj ovoga istraživanja je utvrditi kako različiti dodani šećeri (saharoza, glukoza i fruktoza) utječu na reološka svojstva kaše kupine sa dodatkom voštanog kukuruznog škroba. Mjerenje je izvršeno na 20°C i 40°C pri brzinama smicanja 0-60 s-1 na rotacijskom reometru sa koncentričnim cilindrima. Rezultati istraživanja pokazuju da kaša kupine sa dodatkom voštanog kukuruznog škroba i saharoze pokazuje veće vrijednosti napona smicanja od one u kojoj je saharoza zamijenjena fruktozom i glukozom. Mjereno na 40°C kod kaše sa dodatkom saharoze došlo je do značajnog pada napona smicanja u odnosu na mjerenje pri 20°C. Indeks tečenja i koeficijent konzistencije se nalaze unutar graničnih vrijednosti za pseudoplastične sustave.

kupina; voćna kaša; šećeri; reologija

nije evidentirano

engleski

Influence of sugars on the rheological properties of blackberry puree

nije evidentirano

blackberry; fruit puree; sugars; rheology

nije evidentirano

Podaci o prilogu

1109-1113.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings/45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture

prof.dr.sc.Marić, Sonja ; prof.dr.sc. Lončarić, Zdenko

Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6331-79-6

Podaci o skupu

45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture

poster

15.02.2010-19.02.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice