Utjecaj šećera na reološka svojstva kaše kupine (CROSBI ID 559282)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Jakobović Snježana
hrvatski
Utjecaj šećera na reološka svojstva kaše kupine
Kaša kupine je poluproizvod koji je osnova za proizvodnju mnogih drugih proizvoda na bazi kupine, a poznavanje reoloških svojstava je važno za kreiranje proizvoda. Reološka svojstva iskazana kao reološki parametri ukazuju na konzistenciju i viskoznost, i bitni su parametri kvalitete nekog proizvoda ili poluproizvoda. Cilj ovoga istraživanja je utvrditi kako različiti dodani šećeri (saharoza, glukoza i fruktoza) utječu na reološka svojstva kaše kupine sa dodatkom voštanog kukuruznog škroba. Mjerenje je izvršeno na 20°C i 40°C pri brzinama smicanja 0-60 s-1 na rotacijskom reometru sa koncentričnim cilindrima. Rezultati istraživanja pokazuju da kaša kupine sa dodatkom voštanog kukuruznog škroba i saharoze pokazuje veće vrijednosti napona smicanja od one u kojoj je saharoza zamijenjena fruktozom i glukozom. Mjereno na 40°C kod kaše sa dodatkom saharoze došlo je do značajnog pada napona smicanja u odnosu na mjerenje pri 20°C. Indeks tečenja i koeficijent konzistencije se nalaze unutar graničnih vrijednosti za pseudoplastične sustave.
kupina; voćna kaša; šećeri; reologija
nije evidentirano
engleski
Influence of sugars on the rheological properties of blackberry puree
nije evidentirano
blackberry; fruit puree; sugars; rheology
nije evidentirano
Podaci o prilogu
1109-1113.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings/45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture
prof.dr.sc.Marić, Sonja ; prof.dr.sc. Lončarić, Zdenko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-79-6
Podaci o skupu
45th Croatian and 5th International Symposium on Agriculture
poster
15.02.2010-19.02.2010
Opatija, Hrvatska