Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kakvoća trajnih, polutrajnih i obarenih kobasica na hrvatskom tržištu (CROSBI ID 159688)

Prilog u časopisu | stručni rad

Pleadin, Jelka ; Perši, Nina ; Vulić, Ana ; Đugum, Jelena Kakvoća trajnih, polutrajnih i obarenih kobasica na hrvatskom tržištu // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 3/4; 104-108

Podaci o odgovornosti

Pleadin, Jelka ; Perši, Nina ; Vulić, Ana ; Đugum, Jelena

hrvatski

Kakvoća trajnih, polutrajnih i obarenih kobasica na hrvatskom tržištu

U ovom radu prikazani su rezultati ispitivanja kemijskog sastava trajnih, polutrajnih i obarenih kobasica proizvedenih tijekom 2009. godine od strane više mesnih industrija. U cilju ispitivanja kakvoće, u uzorcima kobasica određena je količina bjelančevina mesa, sirovih masti, vode te aditiva natrijevog nitrita i polifosfata, uz uporabu standardnih analitičkih metoda. Usporedbom rezultata analiza trajnih kobasica s minimalnim uvjetima, koje za navedenu kategoriju proizvoda definiraju pravilnici, utvrđeno je da svi ispitani proizvodi u pogledu kemijskog sastava udovoljavaju propisanim uvjetima. U tri uzorka polutrajnih kobasica (šunkarica) utvrđen je manji udjel bjelančevina mesa u odnosu na propisano, u trinaest uzoraka polutrajnih kobasica određen je sadržaj polifosfata iznad najveće dopuštene količine te je u jednom uzorku određena povišena razina natrijevog nitrita (tirolska kobasica). Svi uzorci obarenih kobasica udovoljavali su zahtjevima pravilnika, a u pogledu razine aditiva prosječno su sadržavali veću količinu u odnosu na trajne kobasice, osobito u pogledu razine natrijevog nitrita. Rezultati ovog ispitivanja govore i da su trajne kobasice, s obzirom na utvrđene vrijednosti parametara kakvoće, najkvalitetniji kobasičarski proizvod na našem tržištu.

kobasice; polutrajne; trajne; obarene; kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Quality of fermented, semi-dry and pasteurised sausages on Croatian market

nije evidentirano

sausages; fermented; semi-dry; pasteurised; chemical composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

4 (3/4)

2009.

104-108

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija