Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Crpilište Kosnica - hidraulički model toka i pronosa zagađenja podzemnim vodama (CROSBI ID 765314)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Andročec, Vladimir ; Gjetvaj Goran ; Lončar, Goran ; Plantić, Krešimir ; Šikić, Ane Crpilište Kosnica - hidraulički model toka i pronosa zagađenja podzemnim vodama // Izvješće Hidrotehničkog laboratorija Građevinskog fakulteta. 1999.

Podaci o odgovornosti

Andročec, Vladimir ; Gjetvaj Goran ; Lončar, Goran ; Plantić, Krešimir ; Šikić, Ane

hrvatski

Crpilište Kosnica - hidraulički model toka i pronosa zagađenja podzemnim vodama

GradZagrebje sagraden na aluvijalnimnaslagama rijeke Save iz kojih se crpi voda za potrebe vodoopskrbe. Propusnost gradskog kanalizacijskog sustava, neuredena smetlišta na kojima se odvijanekontrolirano odlaganje smeca i velika kolicina kemijskih supstanci koje se proizvode, skladište i transportiraju te u incidentnim situacijama infiltrirajuu podzemlje, uzrokuju smanjenjekvalitete podzemnih voda. Navedeni razlozi smanjenja kvalitete podzemnihvoda uzrokuju zatvaranje pojedinih crpilišta te mogu ugroziti redovito snabdijevanjestanovništva sanitarno ispravnom vodom. Da bi se podmirila rastuca potreba za sanitarno ispravnom vodom u vodoopskrbnom sustavu grada Zagreba, predvida se izgradnja novih te proširenje postojecih crpilišta. Jedno od predvidenihnovih crpilišta je i crpilište Kosnica koje se nalazi istocno od istoimenog naselja. Za vodocrpilišteKosnica je napravljen dio projektne dokumentacije (pracenje kakvoce procjednihvoda, elaborat za lokacijsku dozvolu, projekt sanacije na vodozaštitnom podrucju, ...) dok je izrada preostalih dijelova projektne dokumentacijejoš u tijeku. Obzirom na objekte koji se planiraju graditi u neposrednoj blizini crpilišta (Domovinski most, prilazne ceste, ..) potrebno je provesti prilagodbu postojeceg projektnog Iješenja crpilišta. U ovom radu su prikazani rezultati matematickog modeliranja ciji osnovni ciljje sagledavanje . tokapodzemnihvoda, kao i kretanjezagadenjaod smetlištaJakuševecpremaprojektom predvidenomcrpilištu Kosnica. Da bi se što kvalitetnije opisali rubni uvjeti, modelom je obuhvaceno cijelo podrucje Savskog aluvija od Podsusedskog praga do linijeTuropolje - StrmecBukevski. Modelom obuhvaceno podrucje je prikazano na slici 1.1. Na osnovu dosad prikupljenih kemijskih analiza kvalitete podzemne vode, poznate geološke strukture vodonosnika, te uobicajenog pristupa modeliranju pronosa tvari tokom podzemne vode, izradenje matematicki model pronosa zagadenja sa lokacije Jakuševec. Model pronosa je baždaren na osnovu raspoloživih podataka te je modeliran pronos u periodu do 2045. godine za razne scenarije izgradnje crpilišta Kosnica, stanja korita rijeke Save i hidraulickebarijere. Prilikom predvidanja buduceg stanja ukupno je modelirano 7 razlicitih varijanata. . U tijeku izrade ove studije došlo je i do promjene projektom predvidene lokacije buducih zdenaca.Projektant (Elektoprojekt iz Zagreba) je predložio da se razmatra mogucnost izrade grupe zdenaca sa sjeverne strane zaobilaznice pa je u ovom modelu i ta varijanta razmatrana.

Crpilište Kosnica; hidraulički model toka i pronosa zagađenja podzemnim vodama

nije evidentirano

engleski

Crpilište Kosnica - hidraulički model toka i pronosa zagađenja podzemnim vodama

nije evidentirano

Crpilište Kosnica - hidraulički model toka i pronosa zagađenja podzemnim vodama

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Izvješće Hidrotehničkog laboratorija Građevinskog fakulteta

1999.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Građevinarstvo