Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 447876

Analiza Plutchikova indeksa profila emocija kod opijatskih ovisnika i rekreativnih konzumenata sredstava ovisnosti


Tatalović Vorkapić, Sanja; Dadić-Hero, Elizabeta; Ružić, Klementina
Analiza Plutchikova indeksa profila emocija kod opijatskih ovisnika i rekreativnih konzumenata sredstava ovisnosti // 2.hrvatski kongres o nuspojavama psihofarmaka s međunarodnim sudjelovanjem, Konačni program i zbornik sažetaka / Uzun S, Kozumplik O, Jakovljević M (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju, Hrvatsko društvo za biologijsku psihijatriju i psihofarmakoterapiju, Udruga za unapređenje zdravlja, 2010. str. 97-97 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Analiza Plutchikova indeksa profila emocija kod opijatskih ovisnika i rekreativnih konzumenata sredstava ovisnosti
(An Analysis of the Emotion Profile Index of Heroin Addicts and Recreate Drug Users)

Autori
Tatalović Vorkapić, Sanja ; Dadić-Hero, Elizabeta ; Ružić, Klementina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
2.hrvatski kongres o nuspojavama psihofarmaka s međunarodnim sudjelovanjem, Konačni program i zbornik sažetaka / Uzun S, Kozumplik O, Jakovljević M - Zagreb : Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju, Hrvatsko društvo za biologijsku psihijatriju i psihofarmakoterapiju, Udruga za unapređenje zdravlja, 2010, 97-97

Skup
2. hrvatski kongres o nuspojavama psihofarmaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rovinj, 11-14.03.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
PIE; opijatski ovisnici; zloporaba ilegalnih droga
(Emotion Profile Index; heroin addicts; recreate drug users)

Sažetak
Psihodijagnostički rad s ovisničkom populacijom, pored ostalog, uključuje i provjeru emocionalnog statusa glede određivanje terapije, ali i za praćenje promjena u emocionalnom statusu pacijenata. U hrvatskoj psihologijskoj praksi vrlo je česta primjena Plutchikovog Indeksa profila emocija (PIE), no bez značajnije znanstvene validacije i utvrđenih normi. Stoga je cilj ovog rada bio analizirati emocionalni profil opijatskih ovisnika i rekreativnih konzumenata droga pri ulasku u ambulantni tretman primjenom PIE-a. Očekivalo se prevladavanje depresivno/agresivnog uzorka u emocionalnom profilu, za koji se smatra da će biti više izražen kod opijatskih ovisnika. Tijekom ambulantnog prijema, 215 pacijenata (163 muškog i 52 ženskog spola), prosječne dobi od 21 godine u rangu od 14-40 godina, je popunilo Plutchikov Indeks profila emocija (PIE). S obzirom na DSM-IV klasifikaciju, podijeljeni su u skupinu opijatskih ovisnika (N=134) i skupinu rekreativnih konzumenata droga (N=81). Rezultati su potvrdili pretpostavku o dominaciji depresivno-agresivnih tendenci u emocionalnom profilu u obje skupine sudionika. Isto tako, utvrđene su značajne statističke razlike na 5 od 9 ispitivanih dimenzija: rekreativni konzumenti droga pokazali su značajno veću razinu pozitivnijih dimenzija kao što su povjerljivost i bojažljivost, dok su opijatski ovisnici pokazali značajno veću agresivnost i depresivnost kao što je i pretpostavljeno. Također, rekreativni konzumenti droga su značajno više od opijatskih ovisnika iskrivljavali odgovore u socijalno poželjnom smjeru, što je i logično s obzirom na psihopatiziranu osobnost opijatskih ovisnika. Nalazi upućuju na značajnu dijagnostičku korisnost PIE-a, na određena ograničenja, ali i na potrebu za izrađivanjem hrvatskih normi pri ispitivanju emocionalnog statusa pojedinih kliničkih skupina u našoj zemlji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka,
Učiteljski fakultet, Zagreb,
Klinički bolnički centar Rijeka