Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 447699

Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida


Ačkar, Đurđica; Babić, Jurislav; Šubarić, Drago; Muhamedbegović, Benjamin; Jašić, Midhad; Budimlić, Asmir; Stanković, Ivana
Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida // Radovi Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 60 (2010), 1; 261-265 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida
(Preparation of modified tapioca starch with mixture of adipic acid and acetanhydride)

Autori
Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Muhamedbegović, Benjamin ; Jašić, Midhad ; Budimlić, Asmir ; Stanković, Ivana

Izvornik
Radovi Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (0033-8583) 60 (2010), 1; 261-265

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Škrob tapioke; modifikacija; fizikalna svojstva škroba
(Tapioca starch; modification; physical properties of starch)

Sažetak
U primjeni nativnog škroba u prehrambenoj industriji često se javljaju problemi, prije svega zbog visoke retrogradacije te male otpornosti prema visokim temperaturama odnosno miješanju. U svrhu promjene i poboljšanja određenih svojstava škrobova, a time i proširenja njihove primjene u proizvodnji hrane provode se različiti postupci modifikacije. Cilj ovog rada bio je modificirati škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida te ispitati njegova svojstva (želatinizacije, retrogradacije, reološka svojstva te kapacitet bubrenja i topljivost). Škrob tapioke modificiran smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida imao je nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha te niži indeks topljivosti u odnosu na nativni škrob tapioke. Osim toga, viskoznost paste škroba povisila se navedenom modifikacijom, kao i stabilnost tijekom miješanja pri visokim temperaturama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Drago Šubarić, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek