Modifikacija kukuruznog škroba smjesama jantarne kiseline i acetanhidrida te glutarne keseline i acetanhidrida (CROSBI ID 357236)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gregurek, Dijana
Babić, Jurislav
hrvatski
Modifikacija kukuruznog škroba smjesama jantarne kiseline i acetanhidrida te glutarne keseline i acetanhidrida
Cilj ovoga istraživanja bio je modificirati kukuruzni škrob smjesama jantarne kiseline i acetanhidrida te glutarne kiseline i acetanhidrida (u omjeru 1:30) u udjelu 5 % te ispitati njihova svojstva: kapacitet bubrenja i indeks topljivosti, udio rezistentnog škroba, te reološka svojstva. Rezultati ovoga istraživanja pokazali su da su se vrijednosti kapaciteta bubrenja i indeksa topljivosti povećavale slijedom: kukuruzni škrob modificiran smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida < nativni kukuruzni škrob < kukuruzni škrob modificiran smjesom jantarne kiseline i acetanhidrida. Probavljivost nativnog škroba kukuruza bila je 99 %. Modifikacijom kukuruznog škroba smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida došlo je do povećanja probavljivosti, dok se modifikacijom smjesom jantarne kiseline i acetanhidrida probavljivost smanjila. Temperatura želatinizacije se povećala modifikacijom kukuruznog škroba smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida i smjesom jantarne kiseline i acetanhidrida, dok se viskoznost vrha kukuruznog škroba smanjila modifikacijom smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida, a povećala modifikacijom smjesom jantarne kiseline i acetanhidrida. Vrijednosti kidanja škrobnih pasti pokazale su nestabilnost svih triju pasti tijekom miješanja pri visokim temperaturama, pri čemu je najstabilnija bila pasta škroba modificiranog smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida, a najnestabilnija pasta škroba modificiranog smjesom jantarne kiseline i acetanhidrida
kukuruzni škrob; jantarna kiselina; glutarna kiselina; rezistentni škrob; reološka svojstva
nije evidentirano
engleski
Modification of maize starch with mixtures of succinic acid and acetanhydride and glutaric acid and acetanhydride
The aim of this research was modification of corn starch with succinic acid/acetanhydride and glutaric acid/acetanhydride mixtures (5%) and examination of their properties: swelling power, solubility, resistant starch content and rheological properties. The results showed that swelling power and solubility increased following order: maize starch modified with glutaric acid/acetanhydride mixture < native maize starch < maize starch modified with succinic acid/acetanhydride mixture. Digestibility of native maize starch was 99%. Modification with glutaric acid/acetanhydride mixture increased, while succinic acid/acetanhydride mixture decreased digestibility of maize starch. Gelatinization temperature increased with both modifications, while peak viscosity value decreased by modification with glutaric acid/acetanhydride mixture, but increased by modification with succinic acid/acetanhydride mixture. Breakdown values showed instability of all investigated starch pastes during shearing at high temperatures, where starch modified with glutaric acid/acetanhydride mixture gave most stable paste and starch modified with succinic acid/acetanhydride mixture gave most unstable paste.
maize starch; succinic acid; glutaric acid; resistant starch; rheological properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
12.02.2010.
obranjeno
109:047506
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek