Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 447371

Problemi u ponašanju i emocijama kod djece i mladih u institucionalnom tretmanu u Republici Hrvatskoj


Jeđud, Ivana
Problemi u ponašanju i emocijama kod djece i mladih u institucionalnom tretmanu u Republici Hrvatskoj // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 46 (2010), 1; 13-32 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Problemi u ponašanju i emocijama kod djece i mladih u institucionalnom tretmanu u Republici Hrvatskoj
(Bihevioural and Emotional Problems in Children and Youth in Institutional Treatment in Republic Croatia)

Autori
Jeđud, Ivana

Izvornik
Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja (1331-3010) 46 (2010), 1; 13-32

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Institucionalni tretman; dob; spol; diskriminacijska analiza; Lista za provjeru dječjeg ponašanja (Child Behaviour Check List)
(Institutional treatment; age; sex; discriminatory analysis; Child Behaviour Checklist (CBCL))

Sažetak
Na uzorku od 418 ispitanika u institucionalnom tretmanu djece i mladih u Republici Hrvatskoj provedeno je istraživanje s ciljem utvrđivanja razlika prema dobi i spolu temeljem Liste za provjeru dječjeg ponašanja (Achenbach, 2001). Lista za provjeru dječjeg ponašanja (Child Behaviour Check List) instrument je namijenjen procjeni ponašajnih i emocionalnih problema kod djece. U radu je prvotno utvrđena faktorska struktura te metrijska svojstva instrumenta. Postupkom diskriminacijske analize i analize varijance dobivene su statistički značajne razlike obzirom na spol i dob. Rezultati pokazuju kako u odnosu na dob postoje statistički značajne razlike obzirom na probleme koje iskazuju djeca i mladi u institucionalnom tretmanu i to na način da najmlađi ispitanici (do 14 godine) pokazuju najveću razinu problema kako na pojedinim sindromima tako i na ukupnim problemima. Obzirom na spol također postoje statistički značajne razlike između ispitanika na način da ispitanice ženskog spola pokazuju veću razinu problema na pojedinačnim sindromima, kao i na ukupnim problemima. Kvalitativna analiza jedne od otvorenih varijabli instrumenta također daje podatke o višestrukoj rizičnosti kod djevojaka, s time da su kroz analizu prepoznate specifične teme poput povodljivosti, konzumiranja sredstava ovisnosti, neadekvatnog odnosa prema suprotnom spolu, skitnje i promiskuiteta. Ovakvi rezultati daju određene smjernice za izravan rad i razradu novih programa, ali također upućuju i na potrebu daljnjeg istraživanja posebno kada je riječ o djevojkama u institucionalnom tretmanu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
013-0000000-2488 - Usklađivanje intervencija s potrebama djece i mladih u riziku: izrada modela (Antonija Žižak, )
013-0000000-3325 - UTJECAJ VRŠNJAČKOG PRITISKA U DOBA ADOLESCENCIJE (Marija Lebedina-Manzoni, )

Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivana Jeđud Borić, (273764)

Časopis indeksira:


  • Scopus