Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 447304

Prezentativi "evo, eto, eno"


Kordić, Snježana
Prezentativi "evo, eto, eno" // Slavia : časopis pro slovanskou filologii, 66 (1997), 2; 183-196 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Prezentativi "evo, eto, eno"
(The presentatives "evo, eto, eno")

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Slavia : časopis pro slovanskou filologii (0037-6736) 66 (1997), 2; 183-196

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Pokazne riječi; deikse; prostorne deikse; diskursne deikse; proksimal; medijal; distal; anafora; katafora; egzofora; endofora; hrvatski; srpskohrvatski jezik
(Demonstratives; deictic words; spatial deixis; discourse deixis; proximal; medial; distal; anaphora; cataphora; exophora; endophora; Croatian; Serbo-Croatian)

Sažetak
U ovom radu opisuje se upotreba riječi "evo, eto, eno". Te riječi su za lingviste dodatno zanimljive zbog toga što se izuzetno rijetko nailazi na situaciju da je neki jezik sačuvao tu tročlanu skupinu s istom konsonantskom alternacijom za izražavanje stupnja udaljenosti ("v/t/n") kao kod pokaznih zamjenica i zamjeničkih priloga. U radu se prvo analizira što o tim riječima kažu gramatike i druga literatura, a zatim se pomoću korpusa suvremenog pisanog jezika istražuje njihova upotreba. Pritom se razlučuje uloga tih riječi u povezivanju teksta s izvanjezičnom situacijom, tzv. egzoforička uloga, i uloga tih riječi u povezivanju dijelova iskaza u jedan tekst, tzv. endoforička uloga. Na kraju se sistematiziraju najčešće upotrebe tih riječi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MLA International Bibliography
  • Linguistic Bibliography
  • Online-Bibliographie der deutschsprachigen Slavistik