Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Praćenje koncentracije spojeva dušika i fosfora u otpadnoj vodi na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda - UPOV "Stupe" (CROSBI ID 357223)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Balaš, Dajana Praćenje koncentracije spojeva dušika i fosfora u otpadnoj vodi na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda - UPOV "Stupe" / Vukojević Medvidović, Nediljka (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2009

Podaci o odgovornosti

Balaš, Dajana

Vukojević Medvidović, Nediljka

hrvatski

Praćenje koncentracije spojeva dušika i fosfora u otpadnoj vodi na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda - UPOV "Stupe"

U ovom radu praćena je koncentracija dušikovih i fosforovih spojeva u otpadnoj vodi s Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda - UPOV „Stupe“. Uzorci su uzorkovani na ulazu i izlazu iz Uređaja u vremenu od 24 sata tijekom 17.- 18. lipnja 2009. godine uz mjerenje protoka i temperature. U pripremljenim trosatnim kompozitnim uzorcima određeni su koncentracija amonijaka (NH4-N), nitrita (NO2-N), nitrata (NO3-N) te ukupnog fosfora (ukupni P) i ortofosfata (PO4-P). Dobiveni rezultati su analizirani i uspoređeni s vrijednostima propisanim Pravilnikom o graničnim vrijednostima pokazatelja, opasnih i drugih tvari u otpadnim vodama te Vodopravnom dozvolom za I fazu Kanalizacijskog sustava Split-Solin. Rezultati ukazuju da se u prethodnom stupnju pročišćavanja otpadnih voda na Uređaju ne uklanjaju dušikovi i fosforovi spojevi. Iako se ispust voda iz Uređaja provodi dugim podmorskim ispustom na udaljenosti od 2 750 m u more Bračkog kanala na dubini od 34 m, ipak s vremenom može doći do iscrpljivanja kapaciteta samopročišćavanja mora. Stoga je dogradnja Uređaja s drugim stupnjem biološkog pročišćavanja nužna. Zbog iznimne kakvoće i važnosti mora u Kaštelanskom zaljevu i čitavom priobalnom pojasu Bračkog i Splitskog kanala, potrebno je sustavno kontrolirati kakvoću mora, a posebno koncentracije dušikovih i fosforovih spojeva, kao bitnih pokazatelja eutrofikacije mora.

komumalna otpadna voda; spojevi dušika; spojevi fosfora

nije evidentirano

engleski

Monitoring of nitrogen and phosphorus compounds in wastewater on wastewater treatment plant "Stupe"

nije evidentirano

municipal wastewater; nitrogen compounds; phosphorus compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

22.09.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo