Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 447062

Utjecaj kineziološkog programa na poboljšanje eksplozivne snage i agilnosti u četverogodišnjaka


Biljana Trajkovski Višić, Ognjez Zebić, Zrinka Hrvoj
Utjecaj kineziološkog programa na poboljšanje eksplozivne snage i agilnosti u četverogodišnjaka // 8. godišnja međunarodna konferencija, Kondicijska priprema sportaša / Igor Jukić, Cvita Gregov, Sanja Šalaj, Luka Milanović, Tatjana Trošt-Bobić (ur.).
Zagreb: Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruga kondicijskih trenera Hrvatske, 2010. str. 477-480 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Utjecaj kineziološkog programa na poboljšanje eksplozivne snage i agilnosti u četverogodišnjaka

Autori
Biljana Trajkovski Višić, Ognjez Zebić, Zrinka Hrvoj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
8. godišnja međunarodna konferencija, Kondicijska priprema sportaša / Igor Jukić, Cvita Gregov, Sanja Šalaj, Luka Milanović, Tatjana Trošt-Bobić - Zagreb : Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruga kondicijskih trenera Hrvatske, 2010, 477-480

Skup
Kondicijska priprema sportaša 2010, Trening brzine, agilnosti i eksplozivnosti

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 26-27. veljače 2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Kineziološki program; inicijalno; finalno; agilnost; snaga; usporedba

Sažetak
Istraživanja o utjecaju tjelesnog vježbanja na kinantropološka obilježja u predškolskoj dobi govore da tjelesno aktivnija djeca imaju manji udio masnoća u tijelu, više vrijednosti zaštitnog lipoproteina HDL-a (High density lipoprotein), veću kardiorespiratornu aktivnost, bolje motoričke vještine kao i bolje motoričke i funkcionalne sposobnosti. Cilj ovog rada bio je analizirati utjecaj kineziološkog programa na promjene nekih motoričkih sposobnosti (eksplozivne snage i agilnosti) djece u dobi od četiri godine koja su uključena u realizaciju kineziološkog programa usporedbom inicijalnog i finalnog mjerenja tijekom praćenja. Uzorak ispitanika činilo je 32 djece (14 dječaka i 18 djevojčica) u dobi od četiri godine koja sudjeluju u kineziološkom programu: „Igrom do sporta“ (Pejčić, 2003) u Dječjem vrtiću „Zamet“ u Rijeci u trajanju od četiri puta tjedno po 45 minuta jednu pedagošku godinu 2007/2008. Analizom varijance za usporedbu inicijalnog i finalnog provjeravanja u testu prenošenje kockica i skok u dalj iz mjesta dobivene su statistički značajne razlike između inicijalnog i finalnog provjeravanja unutar grupe te se može zaključiti da se rezultat u testu prenošenje kockica i skok u dalj iz mjesta statistički značajno poboljšao u finalnom provjeravanju u odnosu na inicijalno provjeravanje. Djeca koja su sudjelovala jednu pedagošku godinu u kineziološkom programu značajno su unaprijedila motoričku sposobnost agilnost i eksplozivnu snagu koja je i bila predmet proučavanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
034-0342282-2325 - Značaj razine tjelesne aktivnosti u prevenciji kroničnih srčanožilnih bolesti (Marjeta Mišigoj-Duraković, )

Ustanove
Učiteljski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Biljana Trajkovski Višić, (305591)