Antimikrobno djelovanje novsintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline (CROSBI ID 357184)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šećerkadić, Lejla
Duraković, Senadin
Delaš, Frane
hrvatski
Antimikrobno djelovanje novsintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline
Dehidrooctena kiselina (DHA) ubraja se među djelotvorne kemijske agense s antimikrobnim svojstvima. Nakon brojnih istraživanja smatralo se da je zbog niske toksičnosti za organizme sisavaca i zbog efikasnosti u zaštiti mikrobne kontaminacije moguća njezina široka upotreba. DHA je prihvaćena kao konzervans i aditiv u prehrambenim proizvodima. Koristi se u organskim sintezama, a uz to ima široku primjenu u poljoprivredi kao pesticid i učinkoviti fungicid. Kumarini su vrlo važna skupina organskih spojeva koji se prirodno pojavljuju u mnogim vrstama biljaka, osobito trava. Koriste se u sintezi lijekova budući da su prekursori mnogih antikoagulanata. Derivati kumarina obično se pojavljuju kao sekundarni metaboliti u mnogih biljaka, no njihova funkcija još nije dovoljno razjašnjena. Biološkim postupcima odavno je utvrđeno da kumarin ima toksička, kancerogena i mutagena svojstva. Cilj ovoga rada bio je istraživanje djelovanja kumarina i derivata DHA na odabrane sojeve bakterija, kvasaca i plijesni.
bakterije; dehidrooctena kiselina; kvasci; kumarin; plijesni
nije evidentirano
engleski
Antimicrobial effect of newly synthesized analogues of coumarin and dehydroacetic acid
nije evidentirano
bacterias; coumarin; dehydroacetic acid; moulds; yeasts
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
18.12.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb