Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prevencija poremećaja u ponašanju – stanje i perspektive (CROSBI ID 765187)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Berc, Gordana Prevencija poremećaja u ponašanju – stanje i perspektive // Dijete i društvo: časopis za promicanje prava djeteta. 2007.

Podaci o odgovornosti

Berc, Gordana

hrvatski

Prevencija poremećaja u ponašanju – stanje i perspektive

Stručni skup pod nazivom «Prevencija poremećaja u ponašanju – stanje i perspektive» omogućio je prezentaciju i razmjenu iskustava stručnjaka iz različitih područja rada, koji se bave planiranjem i provedbom prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih. Osnovni ciljevi Stručnog skupa bili su usmjereni na prikaz aktualne problematike poremećaja u ponašanju djece i mladih, mogućih odgovora na definirane probleme i provedbu potrebnih aktivnosti na različitim razinama društvenog sustava – od pojedinih Ministarstava do lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj. Doprinos u ostvarenju navedenog cilja skupa dali su stručnjaci različitih strukovnih profila koji rade na različitim područjima provedbe prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih, a među njima su psiholozi, pedagozi, odgajatelji, učitelji, socijalni radnici, defektolozi, liječnici i drugi. Vrijedan doprinos radu ovog stručnog skupa dale su brojne nevladine udruge koje su prezentirale svoj rad u području primjene preventivnih programa djelujući u različitim regijama Republike Hrvatske. Mnoge udruge ovakve programe provode već dugi niz godina u osnovnim školama, a neke od njih su s takvim aktivnostima tek u začetku, primjerice na području istočne Slavonije. Neovisno o trajanju provedbe preventivnih programa, njegovi izvoditelji su naglasili da su najveće poteškoće provedbe vezane uz njihovo financiranje i uz deficit stručnjaka. Međutim, rezultati preventivnih programa u koje su uključena djeca i njihovi roditelji u svim regijama, pokazuju pozitivne promjene u modelima komuniciranja i ponašanja, osnaživanje osobne kompetentnosti, prilagođenosti, izgrađenosti pozitivnog self koncepta i samopouzdanja osobito tamo gdje je korišten pristup poznat kod nas kao Male kreativne socijalizacijske skupine, čime su smanjena djelovanja rizičnih, a ojačan porast zaštitnih činitelja i eliminirane posljedice mnogobrojnih rizika te značajno povečan broj i snaga resursa kod djece i mladih. Na skupu je prikazana evaluacija uspješnosti rada Malih kreativnih socijalizacijskih skupina, koja je pokazala njihovu vrijednost i dala potvrdu opredjeljenju za stalno unapređenje, dogradnju i razvijanje ovog pristupa koji ima za cilj pružanje cjelovite pomoći djeci koja rastu u rizičnim uvjetima te osiguravanje njihovog zdravog rasta i razvoja kao i pružanje podrške njihovim obiteljima, kako bi se smanjio broj rizičnih i povečao broj zaštitnih činitelja. Time je ovim skupom na najbolji način, diskretno obilježena i 25. godišnjica njihovog početka primjene.

prevencija; poremećaji u ponašanju; djeca; mladi

nije evidentirano

engleski

Prevention of bihevioral disorders - current status and perspectives

nije evidentirano

prevention; bihevioral disorders; children; youth

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Dijete i društvo: časopis za promicanje prava djeteta

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Socijalne djelatnosti