Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 446099

Prevencija poremećaja u ponašanju – stanje i perspektive


Berc, Gordana
Prevencija poremećaja u ponašanju – stanje i perspektive, 2007. (prikaz).


CROSBI ID: 446099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prevencija poremećaja u ponašanju – stanje i perspektive
(Prevention of bihevioral disorders - current status and perspectives)

Autori
Berc, Gordana

Izvornik
Dijete i društvo: časopis za promicanje prava djeteta

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, prikaz

Godina
2007

Ključne riječi
prevencija; poremećaji u ponašanju; djeca; mladi
(prevention; bihevioral disorders; children; youth)

Sažetak
Stručni skup pod nazivom «Prevencija poremećaja u ponašanju – stanje i perspektive» omogućio je prezentaciju i razmjenu iskustava stručnjaka iz različitih područja rada, koji se bave planiranjem i provedbom prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih. Osnovni ciljevi Stručnog skupa bili su usmjereni na prikaz aktualne problematike poremećaja u ponašanju djece i mladih, mogućih odgovora na definirane probleme i provedbu potrebnih aktivnosti na različitim razinama društvenog sustava – od pojedinih Ministarstava do lokalnih zajednica u Republici Hrvatskoj. Doprinos u ostvarenju navedenog cilja skupa dali su stručnjaci različitih strukovnih profila koji rade na različitim područjima provedbe prevencije poremećaja u ponašanju djece i mladih, a među njima su psiholozi, pedagozi, odgajatelji, učitelji, socijalni radnici, defektolozi, liječnici i drugi. Vrijedan doprinos radu ovog stručnog skupa dale su brojne nevladine udruge koje su prezentirale svoj rad u području primjene preventivnih programa djelujući u različitim regijama Republike Hrvatske. Mnoge udruge ovakve programe provode već dugi niz godina u osnovnim školama, a neke od njih su s takvim aktivnostima tek u začetku, primjerice na području istočne Slavonije. Neovisno o trajanju provedbe preventivnih programa, njegovi izvoditelji su naglasili da su najveće poteškoće provedbe vezane uz njihovo financiranje i uz deficit stručnjaka. Međutim, rezultati preventivnih programa u koje su uključena djeca i njihovi roditelji u svim regijama, pokazuju pozitivne promjene u modelima komuniciranja i ponašanja, osnaživanje osobne kompetentnosti, prilagođenosti, izgrađenosti pozitivnog self koncepta i samopouzdanja osobito tamo gdje je korišten pristup poznat kod nas kao Male kreativne socijalizacijske skupine, čime su smanjena djelovanja rizičnih, a ojačan porast zaštitnih činitelja i eliminirane posljedice mnogobrojnih rizika te značajno povečan broj i snaga resursa kod djece i mladih. Na skupu je prikazana evaluacija uspješnosti rada Malih kreativnih socijalizacijskih skupina, koja je pokazala njihovu vrijednost i dala potvrdu opredjeljenju za stalno unapređenje, dogradnju i razvijanje ovog pristupa koji ima za cilj pružanje cjelovite pomoći djeci koja rastu u rizičnim uvjetima te osiguravanje njihovog zdravog rasta i razvoja kao i pružanje podrške njihovim obiteljima, kako bi se smanjio broj rizičnih i povečao broj zaštitnih činitelja. Time je ovim skupom na najbolji način, diskretno obilježena i 25. godišnjica njihovog početka primjene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
066-0661686-1433 - Funkcioniranje i osnaživanje obitelji u rizičnim uvjetima u Republici Hrvatskoj (Blažeka Kokorić, Slavica, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Pravni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Gordana Berc (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Berc, Gordana
Prevencija poremećaja u ponašanju – stanje i perspektive, 2007. (prikaz).
Berc, G. (2007) Prevencija poremećaja u ponašanju – stanje i perspektive. Dijete i društvo: časopis za promicanje prava djeteta. Prikaz.
@unknown{unknown, author = {Berc, G.}, year = {2007}, keywords = {prevencija, poreme\'{c}aji u pona\v{s}anju, djeca, mladi}, title = {Prevencija poreme\'{c}aja u pona\v{s}anju – stanje i perspektive}, keyword = {prevencija, poreme\'{c}aji u pona\v{s}anju, djeca, mladi} }
@unknown{unknown, author = {Berc, G.}, year = {2007}, keywords = {prevention, bihevioral disorders, children, youth}, title = {Prevention of bihevioral disorders - current status and perspectives}, keyword = {prevention, bihevioral disorders, children, youth} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font