Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445786

Utjecaj klonova kultivara Chardonna i Traminac na koncentraciju indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu


Veseljak, Tomislav
Utjecaj klonova kultivara Chardonna i Traminac na koncentraciju indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu 2010., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj klonova kultivara Chardonna i Traminac na koncentraciju indol-3-octene kiseline i triptofana u moštu i vinu
(Influence of Chardonnay and Traminac clons on indol-3-acetic and triptophan concentrations in must and wine)

Autori
Veseljak, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.02

Godina
2010

Stranica
34

Mentor
Jeromel, Ana

Ključne riječi
Indol-3-octena kiselina; triptofan
(Indol-3-acetic acid; tripthopan)

Sažetak
Senzorni fenomen poznat pod nazivom netipična aroma starenja (UTA) uzrokovana je oksidativnom degradacijom indolnih spojeva i triptofana, a prema dosadašnjim saznanjima u pravilu se javlja u bijelim vinima. Kao glavni uzrok pojave netipične arome starenja navodi se spoj 2-aminoacetofenon, koji nastaje degradacijom prekursora triptofana i/ili indol-3-octene kiseline mošta. Tijekom berbe 2007. godine na ZNP Jazbina praćena je koncentracija indol-3-octene kiseline i triptofana u pojedinačnim klonovima Chardonnaya i Traminca u uvjetima zagrebačkog vinogorja. Na temelju dobivenih podataka vidljive su razlike između klonova u koncentraciji triptofana i indol-3-octene kiseline. Kod klonova Chardonnaya vidljive su veće koncentracije triptofana u moštu u usporedbi s klonovima Traminca. S druge strane koncentracija triptofan u vinu bila je približno jednaka kod klonova Traminca i klonova Chardonnaya. Nakon vinifikacije kod obiju kultivara bilježimo smanjenje triptofana i povećanje indol-3-ocetene kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1781845-1915 - Smjernice za kontroliranu ishranu vinove loze i proizvodnju vina (Mirjana Herak Ćustić, )
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Ana Jeromel, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb