Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena interakcije G*E za sadržaj bjelančevina kod sorti ozimog ječma na području Republike Hrvatske (CROSBI ID 558777)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Novoselović, Dario ; Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Šimić, Gordana ; Abičić, Ivan ; Marić, Sonja ; Guberac, Vlado Estimate of G*E interraction for protein content of winter barley varieties in the Republic of Croatia / Procjena interakcije G*E za sadržaj bjelančevina kod sorti ozimog ječma na području Republike Hrvatske // Zbornik sažetaka/Book of abstracts Agroekologija i ekološka poljoprivreda Agroekonomika i agrosociologija Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo Povrćarstvo / prof.dr.sc. Sonja Marić, prof.dr.sc. Zdenko Lončarić (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 99-100

Podaci o odgovornosti

Novoselović, Dario ; Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Šimić, Gordana ; Abičić, Ivan ; Marić, Sonja ; Guberac, Vlado

hrvatski

Procjena interakcije G*E za sadržaj bjelančevina kod sorti ozimog ječma na području Republike Hrvatske

U pokusima od 2003/2004. do 2008/2009. godine na lokalitetima u Tovarniku, Novoj Gradiški, Požegi i Osijeku istraživan je sadržaj bjelančevina, te parametri stabilnosti sadržaja bjelančevina kod 14 sorti ozimog ječma. Pokus je postavljen u tri ponavljanja i s dvije norme sjetve (300 zrna/m2 i 450 zrna/m2). Analizom varijance ANOVA procijenjeni su značajni učinci godine, lokaliteta, norme sjetve i sorte za sadržaj bjelančevina. Nije ustanovljena znaţajna interakcija sorta*norma sjetve. Utvrđena je značajna interakcija godina*norma sjetve, te značajne interakcije godina*lokalitet*norma sjetve (Y*L*D), godina*sorta (Y*G), sorta*lokalitet (G*L) i godina*sorta*lokalitet (Y*G*L. Sorte najvišeg sadržaja bjelančevina u provedenim istraživanjima, slične razine, su Prometej (12.90%), Gvozd (12.78 %), Vanessa (12.87%). Sorta najnižeg sadržaja bjelančevina je Barun (12.08 %). Ukupno, sve sorte su imale iznad prosječno visoki sadržaj bjelančevina (iznad 11, 5%) u zrnu, a sadržaj bjelančevina značajno je ovisio od godine proizvodnje. Parametrijskim i multivarijantnim metodama procijenjeni su parametri stabilnosti i reakcije sorti na okolišne uvjete. Visoku stabilnost niskog sadržaja bjelančevina u zrnu ječma, imala je sorta Barun. Sorta Vanessa, uz visoki prosječni sadržj bjelančevina, u provedenim istraživanjima imala je visoke interakcijske skorove IPCA1, koji su izraženiji kod lokaliteta nego godina ispitivanja.

sadržaj proteina ; sorta ; GEI ; parametrijske metode ; multivarijantne metode

nije evidentirano

engleski

Estimate of G*E interraction for protein content of winter barley varieties in the Republic of Croatia

U pokusima od 2003/2004. do 2008/2009. godine na lokalitetima u Tovarniku, Novoj Gradiški, Požegi i Osijeku istraživan je sadržaj bjelančevina, te parametri stabilnosti sadržaja bjelančevina kod 14 sorti ozimog ječma. Pokus je postavljen u tri ponavljanja i s dvije norme sjetve (300 zrna/m2 i 450 zrna/m2). Analizom varijance ANOVA procijenjeni su značajni učinci godine, lokaliteta, norme sjetve i sorte za sadržaj bjelančevina. Nije ustanovljena znaţajna interakcija sorta*norma sjetve. Utvrđena je značajna interakcija godina*norma sjetve, te značajne interakcije godina*lokalitet*norma sjetve (Y*L*D), godina*sorta (Y*G), sorta*lokalitet (G*L) i godina*sorta*lokalitet (Y*G*L. Sorte najvišeg sadržaja bjelančevina u provedenim istraživanjima, slične razine, su Prometej (12.90%), Gvozd (12.78 %), Vanessa (12.87%). Sorta najnižeg sadržaja bjelančevina je Barun (12.08 %). Ukupno, sve sorte su imale iznad prosječno visoki sadržaj bjelančevina (iznad 11, 5%) u zrnu, a sadržaj bjelančevina značajno je ovisio od godine proizvodnje. Parametrijskim i multivarijantnim metodama procijenjeni su parametri stabilnosti i reakcije sorti na okolišne uvjete. Visoku stabilnost niskog sadržaja bjelančevina u zrnu ječma, imala je sorta Barun. Sorta Vanessa, uz visoki prosječni sadržj bjelančevina, u provedenim istraživanjima imala je visoke interakcijske skorove IPCA1, koji su izraženiji kod lokaliteta nego godina ispitivanja.

protein content ; variety ; GEI ; parametric method ; multi-variation method

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

99-100.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka/Book of abstracts Agroekologija i ekološka poljoprivreda Agroekonomika i agrosociologija Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo Povrćarstvo

prof.dr.sc. Sonja Marić, prof.dr.sc. Zdenko Lončarić

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6331-80-2

Podaci o skupu

45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma - 45th Croatian and 5th international symposium on agriculture

poster

15.02.2010-19.02.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)