Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445267

Mogućnosti primjene metoda molekularne genetike u konjogojstvu


Sakač, Maja; Baban, Mirjana; Margeta, Vladimir; Antunović, Boris; Mijić, Pero; Bobić, Tina;
Mogućnosti primjene metoda molekularne genetike u konjogojstvu // Zbornik sažetaka 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 229-230 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Mogućnosti primjene metoda molekularne genetike u konjogojstvu
(Possibilities of applying molecular genetics methods in horse breeding)

Autori
Sakač, Maja ; Baban, Mirjana ; Margeta, Vladimir ; Antunović, Boris ; Mijić, Pero ; Bobić, Tina ;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka 45. hrvatskog i 5. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 229-230

ISBN
978-953-6331-80-2

Skup
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15-19.02.2010.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Konjogojstvo; molekularna genetika; major geni
(Horse breeding; molecular genetics; major genes)

Sažetak
Metode molekularne genetike u konjogojstvu primjenjuju se za istraživanje strukture i funkcije gena na molekularnom nivou. U Republici Hrvatskoj primjena molekularne genetike u konjogojstvu koriste se samo u manjoj mjeri, i to najčešće u znanstveno istraživačke svrhe. Istraživanja su rađena na autohtonim pasminama (hrvatski hladnokrvnjak, hrvatski posavac, međimurski konj), lipicancima, arapskim i engleskim punokrvnjacima i haflingerima, no u budućnosti će ona imati nezaobilaznu ulogu u uzgoju i selekciji konja. Dobar primjer korištenja molekularne genetike u konjogojstvu je otkriće mutacije koja je odgovorna za nasljeđivanje sijede boje, a koja ima utjecaj i na pojavu i na intenzitet melanoma i vitiliga. Za daljnja istraživanja i njihovu primjenu u konjogojstvu od velike koristi će biti znanstvena dostignuća u svijetu koja se odnose na utvrđivanje očinstva, filogenezu pasmina, provjeru rodoslovlja, selekciju, te očuvanje genetskih resursa. Mogućnosti za buduću primjenu molekularnih metoda otvaraju se i u istraživanjima najčešće genetski uvjetovanih bolesti konja, kao što su x monosomija, pojava XY para spolnih kromosoma, chimeric kariotype, hiperkalcemijska periodična paraliza, letalna iščašenja patele, malformacija okcipitalno-atlanto-aksialne regije, narkolepsija, degenerativno oboljenje leđne moždine, letalni bijeli gen W, mioklonus, cerebralna bolest, hemofilija, kombinirana imunodeficijencija, noćno sljepilo, mjesečna sljepoća, epitheliogenesis imperfecta, melanom, osteohondroza, te neonatalna izoeritroliza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )
079-0793448-3572 - Značajke protoka mlijeka pri strojnoj mužnji krava (Pero Mijić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek