Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Djelovanje razvijača na vlaženje slobodnih površina ofsetnih tiskovnih formi (CROSBI ID 765148)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Žitinski Elias, Paula Yadranka ; Tomašegović, Tamara Djelovanje razvijača na vlaženje slobodnih površina ofsetnih tiskovnih formi // Sveučilište u Zagrebu. 2009.

Podaci o odgovornosti

Žitinski Elias, Paula Yadranka ; Tomašegović, Tamara

hrvatski

Djelovanje razvijača na vlaženje slobodnih površina ofsetnih tiskovnih formi

U plošnom tisku tiskovna forma ima ravnu površinu, a razlika između slobodnih i tiskovnih površina postiže se suprotnim fizikalno-kemijskim svojstvima. Tiskovne površine su oleofilne i hidrofobne, tako da na sebe adsorbiraju masnu tiskovnu boju, dok su slobodne površine oleofobne i i hidrofilne, te adsorbiraju otopinu za vlaženje. Zbog toga je neophodno pratiti fizikalno-kemijska svojstva slobodnih površina. Za ova istraživanja korištene su konvencionalne tiskovne forme oslojene pozitivskim diazo kopirnim slojem, a izrađene su u različitim vremenskim intervalima osvjetljavanja i razvijanja. Metodom sivog klina određeno je optimalno vrijeme osvjetljavanja i razvijanja kopirnog sloja. Kao razvijači korištene su vodene otopine KOH i NaOH molarne koncentracije 0.2 moldm-3, a za mjerenje kontaktnog kuta na slobodnim površinama pripremljena je komercijalna otopina za vlaženje. Kontaktni kutovi mjereni su između otopine za vlaženje i slobodnih površina metodom viseće kapi. Dobiveni rezultati ukazuju da povećanjem vremena osvjetljavanja i razvijanja dolazi do promjene površine tiskovne forme. Povećanjem vremena osvjetljavanja i razvijanja najprije dolazi do smanjenja kontaktnog kuta do određene minimalne vrijednosti, a zatim dolazi do njegovog porasta. Budući da vrijednost kontaktnog kuta ukazuje na sposobnost adsorpcije otopine za vlaženje na slobodnim površinama tiskovne forme, dobiveni rezultati sugeriraju na dva moguća procesa koji se odvijaju pri manjim i pri većim vremenskim intervalima. Praćenjem promjene kontaktnih kutova za različito obrađene uzorke moguće je odrediti optimalno vrijeme razvijanja tiskovne forme za pojedino vrijeme osvjetljavanja uz određeni razvijač.

izrada tiskovne forme; osvjetljavanje; razvijanje; kontaktni kut

Voditelj Miroslav Gojo

engleski

The influence of the developer on dampening of nonprinting areas offset printing plates

nije evidentirano

plate making process; illumination; developing; contact angle

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilište u Zagrebu

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Grafička tehnologija