Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445223

MINERALIZACIJA OTPADNE VODE IZ PROCESA PROIZVODNJE VINILKLORID MONOMERA PRIMJENOM NAPREDNIH OKSIDACIJSKIH TEHNOLOGIJA


Obradović, Monika; Grčić, Ivana; Vujević, Dinko; Koprivanac Natalija
MINERALIZACIJA OTPADNE VODE IZ PROCESA PROIZVODNJE VINILKLORID MONOMERA PRIMJENOM NAPREDNIH OKSIDACIJSKIH TEHNOLOGIJA // VIII. Susret mladih kemijskih inženjera 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2010. str. 65-65 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
MINERALIZACIJA OTPADNE VODE IZ PROCESA PROIZVODNJE VINILKLORID MONOMERA PRIMJENOM NAPREDNIH OKSIDACIJSKIH TEHNOLOGIJA
(MINERALIZATION OF VINYL CHLORIDE MONOMER PRODUCTION WASTEWATER BY APPLICATION OF ADVANCED OXIDATION TECHNOLOGIES)

Autori
Obradović, Monika ; Grčić, Ivana ; Vujević, Dinko ; Koprivanac Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
VIII. Susret mladih kemijskih inženjera 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2010, 65-65

ISBN
978-953-6470-48-8

Skup
VIII. Susret mladih kemijskih inženjera 2010.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18-19.02.2010.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Otpadne vode; vinilklorid monomer; napredne oksidacijske tehnologije; mineralizacija
(Wastewater treatment; vinyl chloride monomer; advanced oxidation technology; mineralization)

Sažetak
Otpadne vode petrokemijske industrije, zbog sadržaja različitih toksičnih organskih spojeva, predstavljaju opasnost za okoliš, ukoliko se ne obrade na odgovarajući način prije ispuštanja u vodoprijemnike. Pored tradicionalnih metoda obrade takvih otpadnih voda, u novije vrijeme sve se više istražuje i primjena naprednih oksidacijskih procesa. U ovom radu je istraživana učinkovitost naprednih oksidacijskih procesa u obradi otpadne vode iz proizvodnje vinilklorid monomera. Ispitivana je primjenjivost procesa Fentonovog tipa s i bez prisutnosti ultrazvuka (US) ; Fe2+/H2O2, Fe2+/S2O82-, US/Fe2+/H2O2, US/Fe2+/S2O82-, kao i dodatak modificiranih katalizatora u tim procesima (Fe3+, Co2+, FeZSM-5, te sil-Co). Također je US/Fe2+/H2O2 proces uspoređen s procesom koji se već industrijski primjenjuje, UV/Fe2+/H2O2, tj. kombinacija klasičnog Fentonovog procesa i ultraljubičastog zračenja (UV). Eksperimenti su provedeni u kotlastom šaržnom reaktoru. Učinkovitost pojedinog procesa određena je na temelju postignutog stupnja mineralizacije formijata u modelnoj otpadnoj vodi. Stupanj mineralizacije formijata, kao i nastajanje razgradnih produkata određeno je na temelju analize ukupnog sadržaja organskog ugljika (TOC) i visokotlačne kapljevinske kromatografije (HPLC). Na temelju eksperimentalnih podataka provedeno je modeliranje i optimiranje istraživanog sustava, i to primjenom statističke metodologije planiranja eksperimenta, korištenjem programa Design-Expert 6.0.6. Rješenje diferencijalnih jednadžbi kao i odgovarajuće konstante dobivene su upotrebom programskog paketa Mathematica 7.0. Ustanovljeno je da se primjenom US/Fe2+/H2O2 kao i uz UV/Fe2+/H2O2 postiže gotovo istovjetan stupanj mineralizacije formijata. To upućuje na zaključak da i proces koji uključuje upotrebu ultrazvuka ima potencijal za eventualnu primjenu u obradi otpadnih voda iz proizvodnje vinilklorid monomera.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125-1253092-1981 - Obrada otpadnih voda naprednim oksidacijskim tehnologijama (Sanja Papić, )

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb