Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445200

Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prijenos mase tijekom sušenja, teksturna svojstva i boju jabuka


Karlović, Sven; Bosiljkov, Tomislav; Ježek, Damir; Tripalo, Branko; Brnčić, Mladen; Ukrainczyk, Marko
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prijenos mase tijekom sušenja, teksturna svojstva i boju jabuka // Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2010. str. 75-75 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 445200 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prijenos mase tijekom sušenja, teksturna svojstva i boju jabuka
(Influence of high intensity ultrasound on mass transfer during drying, textural properties and colour of the apples)

Autori
Karlović, Sven ; Bosiljkov, Tomislav ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Brnčić, Mladen ; Ukrainczyk, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana - Zagreb, Hrvatska : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2010, 75-75

ISBN
978-953-6470-48-8

Skup
VIII susret mladih kemijskih inženjera 2010.

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ultrazvuk; tekstura; boja; sušenje; jabuka
(ultrasound; texture; colour; drying; apple)

Sažetak
Ultrazvuk visokog intenziteta može ubrzati proces sušenja poboljšanjem prijenosa mase, što rezultira i poboljšanjem kvalitete završnog proizvoda. U radu je analiziran utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na difuziju vode i trajanje procesa sušenja jabuke. analizirani su relevantni parametri teksture (tvrdoća, čvrstoća, elastičnost), kao i boja osušenih jabuka. Kriške jabuke uronjene u destiliranu vodu tretirane su ultrazvukom nominalne snage 200 W, uz promjenu amplitude (0, 25, 50 i 100 %) i puni ciklus. Obrada ultrazvukom visokog intenziteta dovodi do formiranja mikroskopskih kanala u strkuturi jabuke, što zbog manjeg otpora omogućuje bržu difuziju tekućine. Ispitivana teksturna svojstva i boja osušene jabukeostaju unutar predviđenih parametara, iz čega se može zaključiti da ni pri najvećem intenzitetu nije došlo do raspada tkiva jabuke. Tvrdoća i krtost jabuke rastu porastom intenziteta, što je posljedica smanjenja udjela vode. boja jabuka se ne mijenja značajno porastom intenziteta, s time da je površina tretiranih jabuka bila svjetlija nego površia netretiranih (0 % UZV). Predtretman ultrazvukom visokog intenziteta pokazao se odličnim rješenjem za skračivanje vremena sušenja jabuka, št dovodi do veće ekonomske i ekološke koristi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Karlović, Sven; Bosiljkov, Tomislav; Ježek, Damir; Tripalo, Branko; Brnčić, Mladen; Ukrainczyk, Marko
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prijenos mase tijekom sušenja, teksturna svojstva i boju jabuka // Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2010. str. 75-75 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Karlović, S., Bosiljkov, T., Ježek, D., Tripalo, B., Brnčić, M. & Ukrainczyk, M. (2010) Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prijenos mase tijekom sušenja, teksturna svojstva i boju jabuka. U: Bolf, N. & Šoljić Jerbić, I. (ur.)Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010..
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Bosiljkov, Tomislav and Je\v{z}ek, Damir and Tripalo, Branko and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Ukrainczyk, Marko}, year = {2010}, pages = {75-75}, keywords = {ultrazvuk, tekstura, boja, su\v{s}enje, jabuka}, isbn = {978-953-6470-48-8}, title = {Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na prijenos mase tijekom su\v{s}enja, teksturna svojstva i boju jabuka}, keyword = {ultrazvuk, tekstura, boja, su\v{s}enje, jabuka}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karlovi\'{c}, Sven and Bosiljkov, Tomislav and Je\v{z}ek, Damir and Tripalo, Branko and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Ukrainczyk, Marko}, year = {2010}, pages = {75-75}, keywords = {ultrasound, texture, colour, drying, apple}, isbn = {978-953-6470-48-8}, title = {Influence of high intensity ultrasound on mass transfer during drying, textural properties and colour of the apples}, keyword = {ultrasound, texture, colour, drying, apple}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font