Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 445198

Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i temperaturu kravljeg mlijeka


Bosiljkov, Tomislav; Karlović, Sven; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen; Ukrainczyk, Marko
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i temperaturu kravljeg mlijeka // Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2010. str. 71-71 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 445198 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i temperaturu kravljeg mlijeka
(Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on degree of homogenization and temperature of cow milk)

Autori
Bosiljkov, Tomislav ; Karlović, Sven ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Brnčić, Mladen ; Ukrainczyk, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2010, 71-71

ISBN
978-953-6470-48-8

Skup
VIII susret mladih kemijskih inženjera 2010

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.02.2010. - 19.02.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ultrazvuk; homogenizacija; kravlje mlijeko; temperatura
(ultrasound; homogenization; cow milk; temperature)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj promjera sonde (7 i 10 mm) ultrazvuka visokog intenziteta konstantne frekvenicje od 20 kHz na stupanj homogenizacije kravljeg mlijeka, kao i prikaz utjecaja različitih promjera sonde na temperaturu kravljeg mlijeka. Praćen je utjecaj pri slijedećim procesnim parametrima: amplituda (A=20, 60, 100 %) ; vrijeme obrade (t=2, 6, 10, 15 minuta) ; primijenjeni ciklus (c=1). Dobiveni rezultati statistički su obrađeni pomoću programskog paketa "Statistica 8". Mikroskopske slike masnih globula obrađene su "Image J" softverom i raspodjela veličine masnih globula prikazana je Log-N raspodjelom. Statistička značajnost pojedinih utjecaja određena je analizom varijance (ANOVA) i izražena preko p-vrijednosti (p<0, 05). Utjecaj različitih promjera sonde pokazuje značajan utjecaj na povišenje temperature mlijeka. Povišenje amplitude i vremena pokazuje značajan utjecaj na parametre Log-N raspodjele: mod, medijan, maksimum velićine masne globule i varijancu (stupanj homogenizacije).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581846-0422 - Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda (Ježek, Damir, MZOS ) ( CroRIS)
058-0581846-0717 - Primjena ultrazvuka u prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji (Tripalo, Branko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Bosiljkov, Tomislav; Karlović, Sven; Tripalo, Branko; Ježek, Damir; Brnčić, Mladen; Ukrainczyk, Marko
Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i temperaturu kravljeg mlijeka // Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010. / Bolf, Nenad ; Šoljić Jerbić, Ivana (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, 2010. str. 71-71 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Bosiljkov, T., Karlović, S., Tripalo, B., Ježek, D., Brnčić, M. & Ukrainczyk, M. (2010) Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i temperaturu kravljeg mlijeka. U: Bolf, N. & Šoljić Jerbić, I. (ur.)Knjiga sažetaka VIII susreta mladih kemijskih inženjera 2010..
@article{article, author = {Bosiljkov, Tomislav and Karlovi\'{c}, Sven and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Ukrainczyk, Marko}, year = {2010}, pages = {71-71}, keywords = {ultrazvuk, homogenizacija, kravlje mlijeko, temperatura}, isbn = {978-953-6470-48-8}, title = {Utjecaj promjera sonde ultrazvuka visokog intenziteta na stupanj homogenizacije i temperaturu kravljeg mlijeka}, keyword = {ultrazvuk, homogenizacija, kravlje mlijeko, temperatura}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bosiljkov, Tomislav and Karlovi\'{c}, Sven and Tripalo, Branko and Je\v{z}ek, Damir and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Ukrainczyk, Marko}, year = {2010}, pages = {71-71}, keywords = {ultrasound, homogenization, cow milk, temperature}, isbn = {978-953-6470-48-8}, title = {Influence of high intensity ultrasound with different probe diameter on degree of homogenization and temperature of cow milk}, keyword = {ultrasound, homogenization, cow milk, temperature}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font