Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izolacija i modifikacija škroba iz ječma smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida (CROSBI ID 558641)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Đurđica Ačkar, Drago Šubarić, Jurislav Babić, Antun Jozinović, Mirela Kopjar, Borislav Miličević Izolacija i modifikacija škroba iz ječma smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida // 45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik radova / Sonja Marić, Zdenko Lončarić (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 647-651

Podaci o odgovornosti

Đurđica Ačkar, Drago Šubarić, Jurislav Babić, Antun Jozinović, Mirela Kopjar, Borislav Miličević

hrvatski

Izolacija i modifikacija škroba iz ječma smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida

Ječam sadrži nutrijente iste kao i druge žitarice: škrob, vlakna i proteine. U prehrambenoj industriji, ječam se najviše koristi za proizvodnju slada koji se koristi u industriji piva i viskija. Zrno ječma sadrži 45 do 66 % škroba. Cilj ovoga rada bio je izolirati škrob iz ječma te provesti modifikaciju smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida. Osim toga, odrediti probavljivost nativnog i modificiranog škroba ječma, te odrediti svojstva paste, kapacitet bubrenja i indeks topljivosti navedenih škrobova. U odnosu na nativni škrob ječma, modificirani škrobovi ječma smjesama glutarne kiseline i acetanhidrida imali su nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha, te viši indeks topljivosti i kapacitet bubrenja. Osim toga, probavljivost modificiranih škrobova ječma također se povećala.

ječam; škrob; glutarna kiselina; acetanhidrid

nije evidentirano

engleski

Isolation and modification of barley starch with mixture of glutaric acid and acetanhydride

nije evidentirano

barley; starch; glutaric acid; acetanhydride

nije evidentirano

Podaci o prilogu

647-651.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik radova

Sonja Marić, Zdenko Lončarić

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6331-79-6

Podaci o skupu

45. hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma

poster

15.02.2010-19.02.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija