Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kako komunicirati sa starijim osobama oštećena vida i sluha (CROSBI ID 765105)

Druge vrste radova | popularni rad

Lučanin, Damir Kako komunicirati sa starijim osobama oštećena vida i sluha // Vodič za starije građane grada Zagreba, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje. 2009.

Podaci o odgovornosti

Lučanin, Damir

hrvatski

Kako komunicirati sa starijim osobama oštećena vida i sluha

Sposobnosti osjetila, osobito vida i sluha, smanjuju se sa starenjem. Međutim, postoji velika mogućnost kompenzacije senzornih nedostataka putem raznih pomagala kao što su naočale, slušno pomagalo i dr. Starije osobe mogu se prilagoditi na manju osjetljivost jednog osjetnog organa boljom integracijom svih ostalih informacija koje dobivaju putem drugih osjetila. Sve senzorne promjene obično se događaju postupno, kroz duže vremensko razdoblje, pa se osoba ima vremena prilagoditi na njih. U komunikaciji stručnih osoba s osobama slabijeg vida ili sluha vodimo računa o elementima koji mogu pridonijeti uspješnosti komunikacije, osobito o vještinama govora i slušanja. Npr., savjetovanje starije osobe oslabljenog vida o tome kako će najbolje prilagoditi okolinu u kojoj najčešće boravi svojim promijenjenim sposobnostima može pomoći u stvaranju osjećaja sigurnosti i poboljšanju kvalitete života starije osobe. U slučaju da utvrdimo da stariji čovjek slabije čuje, nužno je govoriti glasnije, normalnom brzinom, a i paziti da smo licem okrenuti prema starijoj osobi kako bi u razumijevanju pomoglo i čitanje s usana i sl.

Komunikacija; oštećenja vida; oštećenja sluha; starenje

CIP NSK: 702595

engleski

Communication with older persons with vision and hearing impairment

nije evidentirano

Communication; vision impairment; hearing impairment; ageing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Vodič za starije građane grada Zagreba, Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Psihologija