Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 444131

Izdavanje obveznica kao instrumenta pribavljanja financijskih sredstava za potrebe razvoja i unapređenja poduzeća


Jugović, Alen; Debelić, Borna; Lončar, Slavko
Izdavanje obveznica kao instrumenta pribavljanja financijskih sredstava za potrebe razvoja i unapređenja poduzeća // Pomorstvo, 23 (2009), 2; 441-458 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Izdavanje obveznica kao instrumenta pribavljanja financijskih sredstava za potrebe razvoja i unapređenja poduzeća
(Issuing bonds of company as an instrument for obtaining financial assets for the purpose of it's development and improvement)

Autori
Jugović, Alen ; Debelić, Borna ; Lončar, Slavko

Izvornik
Pomorstvo (1332-0718) 23 (2009), 2; 441-458

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Instrumenti financiranja; poduzetništvo; brodarstvo; obveznice; tržište; privatizacija; Jadrolinija d.d.
(Financing instruments; entrepreneurship; shipping; bonds; market; privatisation; Jadrolinija d.d.)

Sažetak
Održavanje kontinuiteta poslovanja, te njegov razvoj i unapređenje, zahtijevaju financijska sredstva koje poduzeće može pribaviti iz vlastitih ili iz tuđih izvora. U ovom znanstvenom radu provedena je analiza pribavljanja financijskih sredstava iz tuđih izvora, a za potrebe razvoja i unapređenja poslovanja poduzeća. Nakon toga dobiveni zaključci su se testirali na primjeru poduzeća Jadrolinija d.d. Metodologija znanstvenog rada obuhvaća analizu i usporedbu raznih vanjskih izvora financiranja, pri čemu je posebna pozornost posvećena izdavanju obveznica kao instrumenta pribavljanja financijskih sredstava za potrebe razvoja i unapređenja poslovanja Jadrolinije d.d. Svrha ovog znanstvenog rada je provesti komparaciju mogućih vanjskih oblika financiranja poduzeća Jadrolinija d.d., a s ciljem da se postavi metodologija koju će moći koristili i ostala poduzeća prilikom donošenja odluke o financiranju poduzeća iz vanjskih izvora. Rezultati istraživanja upućuju na činjenicu da pribavljena financijska sredstva putem emisije obveznica, za razliku od ostalih instrumenata financiranja, omogućavaju snažniji zamah u povećanju efikasnosti i efektivnosti poslovanja, ali uz uvjet da ono mora biti dugoročno održivo. Navedene zaključke potvrđuju i svjetska iskustva koja ukazuju na činjenicu da je potrebno kontinuirano razvijati strateške planove daljnjeg razvoja utemeljene na realnoj tržišnoj osnovi i mogućnostima pribavljanja sredstava iz vanjskih izvora uz uvažavanje tržišnih specifičnosti i zakonitosti.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
112-1121722-3308 - KVANTITATIVNE METODE U FUNKCIJI OPTIMALNOG UPRAVLJANJA POMORSKIM SUSTAVOM (Ante Bistričić, )

Ustanove
Pomorski fakultet, Rijeka

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Geobase
  • INSPEC
  • BMT
  • CABI
  • CNRS
  • SCA
  • DOAJ
  • Scopus
  • TRIS