Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Validacija spektrofotometrijskih metoda određivanja L(+)-vinske kiseline, L(-)-jabučne kiseline, L(+)-mliječne kiseline u vinu (CROSBI ID 356868)

Ocjenski rad | diplomski rad

Miklaužić, Dunja Validacija spektrofotometrijskih metoda određivanja L(+)-vinske kiseline, L(-)-jabučne kiseline, L(+)-mliječne kiseline u vinu / Horvat, Alka J.M. (mentor); Kubanović, Veronika (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2009

Podaci o odgovornosti

Miklaužić, Dunja

Horvat, Alka J.M.

Kubanović, Veronika

hrvatski

Validacija spektrofotometrijskih metoda određivanja L(+)-vinske kiseline, L(-)-jabučne kiseline, L(+)-mliječne kiseline u vinu

Provedena je djelomična validacija spektrofotometrijske metode određivanja vinske, jabučne i mlječne kiseline u vinu. Korištena je automatska sekvencijalna analiza za kvantitativno određivanje uzastopnim mjerenjem serija pripremljenih otopina. Upotrebljen je uređaj EasyChem Plus firme Alliance Insruments, sa spektofotometrom s nizom filtera kao detektorom a apsorbancija je mjerena u vidljivom području elektromagnetskog zračenja. Vinska kiselina je određivana reakcijom s vanadatom u kiselom mediju a apsorbancija je mjerena kod kod 530 nm. Jabučna i mlječna kiselina određivane su encimatskom metodom, jabučna sglutamat-oksaloacetat transaminazom i L-malat dehidrogenazom, a mlječna glutamat-piruvat transaminazom i L-laktat dehidrogenazom. Apsorbancija je mjerena kod 340 nm. Rezultati validacije su pokazali da su odabrane metode prikladne za određivanje vinske, jabučne i mlječne kiseline u vinu jer su zadovoljeni postavljeni kriteriji za preciznost i točnost ali da postoji pomak prema višim vrijednostima iskorištenja kod određivanja točnosti metode za encimatska određivanja.

organske kiseline u vinu; automatska sekvencijalna analiza; spektrofotometrija; validacija metode

nije evidentirano

engleski

Spectrophotometric methods validation for determination of (L)-(+) tartaric, (L)-(-)malic and (L)-(+)-lactic acid in wine

nije evidentirano

winw organic acids; sequential automatic analysis; spectrophotometry; method validation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

17.12.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemija