Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 443314

Omjer proteinske djelotvornosti (PER) nekih vrsta hrane za dojenčad s hrvatskog tržišta


Panjkota Krbavčić, Ines; Colić Barić, Irena; Sučić, Martina
Omjer proteinske djelotvornosti (PER) nekih vrsta hrane za dojenčad s hrvatskog tržišta // 38. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 2008. str. 119-119 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Omjer proteinske djelotvornosti (PER) nekih vrsta hrane za dojenčad s hrvatskog tržišta
(Protein efficiency ratio (PER) for some infant formulas from Croatian market)

Autori
Panjkota Krbavčić, Ines ; Colić Barić, Irena ; Sučić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
38. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb, 2008, 119-119

Skup
38. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 23-26.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Prehrana dojenčadi; hrana za dojenčad; PER (omjer proteinske djelotvornosti)
(Infant nutrition; infant formula; PER (protein efficiency ratio))

Sažetak
Svrha i cilj ovog rada su bili ustanovljavanje naćina prehrane dojenčadi u Hrvatskoj, kao i odrađivanje jednog od parametara nutritivne kvalitete , omjera proteinske djelotvornosti (PER) nekih vrsta hrane za dojenčad sa hrvatskog tržišta. Metode su uključivale dijetetičko istraživanje (anketu) u kojoj je sudjelovalo 255 majki dojenčadi u urbanoj sredini, te određivanje omjera proteinske djelotvornosti (PER) metodom in vivo na štakorima. Rezultati ankete ukazuju da je gotovo pola ispitanica (49, 5%) izjavilo da su njihova dojenčad hranjena isključivo majčinim mlijekom. Znatan udio ispitanica (33, 3%) koristilo je dvovrsnu prehranu dojenjem i nekim od industrijski proizvedenih adaptiranih hrana za dojenčad. Samo 17, 5% majki koristilo je isključivo umjetnu prehranu. PER vrijednosti kod dojenčadi, za Uzorke od 1-4 , pokazale su ujednačenu kvalitetu i kretale su se u rasponu od 2, 01 do 2, 36. Kod štakora, PER vrijednosti su varirale od 1, 34 do 2, 78. PER vrijednosti dobivene in vivo kod štakora i dijetetičkim istraživanjem kod dojenčadi nisu pokazale statistički značajnu razliku (p<0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb