Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidacijski kapacitet livadnog meda (CROSBI ID 356850)

Ocjenski rad | diplomski rad

Škaričić, Žana Antioksidacijski kapacitet livadnog meda / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Škaričić, Žana

Marković, Ksenija

hrvatski

Antioksidacijski kapacitet livadnog meda

U ovom radu analizirana su 22 uzorka livadnog meda hrvatskog podrijetla. Određen je sadržaj ukupnih fenola pomoću Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola se kretao u rasponu od 66, 13 mg GAE/kg meda do 981, 18 mg GAE/kg meda, „radical scavenging“ aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 5, 50 do 40, 02, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 87, 19 do 1247, 19 μM Fe (II) 10 % otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r=0, 9592) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r=0, 9382), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r=0, 9343).

med; fenoli; FRAP; DPPH

nije evidentirano

engleski

Antioxidant capacity of meadow honey

nije evidentirano

honey; phenolics; FRAP; DPPH

nije evidentirano

Podaci o izdanju

63

14.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija