Parametri kvalitete meda od bagrema (CROSBI ID 356849)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Blašković, Martina
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Parametri kvalitete meda od bagrema
Kvaliteta meda znatno utječe na nutritivnu vrijednost meda u ljudskoj prehrani, a određuju je mnogi parametri koji se ispituju različitim fizikalno kemijskim, analitičkim i senzorskim metodama, u cilju zaštite potrošača. Cilj ovog rada bio je odrediti maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF), udio prolina, aktivnost invertaze i dijastaze te specifični kut rotacije. Ovi parametri su određivani u 50 uzoraka meda od bagrema sa područja Repubile Hrvatske, proizvedenih u 2006. godine. Pri tome su dobiveni sljedeci rezultati: maseni udio HMF-a se kretao između 0, 6 i 43, 4 mg/kg, udio prolina između 98, 3 i 979, 1 mg/kg, aktivnost invertaze od 0, 1 do 9, 8 IN, aktivnost dijastaze od 2, 9 do 16, 6 DN, a specifični kut rotacije od -4, 8 do -0, 7. 43 uzorka ne zadovoljava dodatni kriterij IHC-a za aktivnost invertaze, dok većina ostalih uzoraka ne zadovoljava zahtjeve Pravilnika za maseni udio HMF-a i aktivnost dijastaze, odnosno dodatni kriterij IHC-a za maseni udio prolina.
dijastaza; HMF; invertaza; prolin; specifični kut rotacije
nije evidentirano
engleski
Quality parameters of acacia honey
nije evidentirano
diastase; HMF; invertase; proline; specific optical rotation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
11.07.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb