Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 443204

Parametri kvalitete meda od bagrema


Blašković, Martina
Parametri kvalitete meda od bagrema 2008., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Parametri kvalitete meda od bagrema
(Quality parameters of acacia honey)

Autori
Blašković, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2008

Stranica
54

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Dijastaza; HMF; invertaza; prolin; specifični kut rotacije
(Diastase; HMF; invertase; proline; specific optical rotation)

Sažetak
Kvaliteta meda znatno utječe na nutritivnu vrijednost meda u ljudskoj prehrani, a određuju je mnogi parametri koji se ispituju različitim fizikalno kemijskim, analitičkim i senzorskim metodama, u cilju zaštite potrošača. Cilj ovog rada bio je odrediti maseni udio hidroksimetilfurfurala (HMF), udio prolina, aktivnost invertaze i dijastaze te specifični kut rotacije. Ovi parametri su određivani u 50 uzoraka meda od bagrema sa područja Repubile Hrvatske, proizvedenih u 2006. godine. Pri tome su dobiveni sljedeci rezultati: maseni udio HMF-a se kretao između 0, 6 i 43, 4 mg/kg, udio prolina između 98, 3 i 979, 1 mg/kg, aktivnost invertaze od 0, 1 do 9, 8 IN, aktivnost dijastaze od 2, 9 do 16, 6 DN, a specifični kut rotacije od -4, 8 do -0, 7. 43 uzorka ne zadovoljava dodatni kriterij IHC-a za aktivnost invertaze, dok većina ostalih uzoraka ne zadovoljava zahtjeve Pravilnika za maseni udio HMF-a i aktivnost dijastaze, odnosno dodatni kriterij IHC-a za maseni udio prolina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb