Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 443184

Mladi i sigurnost - osjećaju li se mladi sigurno u gradu Zagrebu


Galić, Romana; Ljubotina, Damir; Matić, Renato; Matešković, Dragana; Ninić, Andreja
Mladi i sigurnost - osjećaju li se mladi sigurno u gradu Zagrebu, Zagreb: Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, 2009 (monografija)


CROSBI ID: 443184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mladi i sigurnost - osjećaju li se mladi sigurno u gradu Zagrebu
(The Young and Safety - do Young feel safe in City of Zagreb)

Autori
Galić, Romana ; Ljubotina, Damir ; Matić, Renato ; Matešković, Dragana ; Ninić, Andreja

Ostali urednici
Galić, Romana

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, strucna

Izdavač
Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

Grad
Zagreb

Godina
2009

Stranica
88

ISBN
978-953-7479-15-2

Ključne riječi
mladi; sigurnost; grad Zagreb
(the young; safety; city of Zagreb)

Sažetak
Tijekom rujna 2008. sazvana je u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba savjetodavna konferencija „Gradom protiv nasilja“ s ciljem stjecanja potpunije slike o stvarnom stanju sigurnosti u gradu, detekciji uzroka porasta nesigurnosti i nasilja, strukturiranju politike o percepciji sigurnosti građana i odgovorne politike prema mladima i subkulturama. Nakon sadržajne rasprave, s posebnim fokusom na nasilje te na nasilje sa smrtonosnim posljedicama među mladima, uslijedio je niz aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problem nasilja među djecom i mladima te jačanja sigurnosti na ulicama Zagreba. Svjesni činjenice da je proces zaustavljanja i sprečavanja nasilja dugotrajan proces koji zahtjeva pravovremeno prepoznavanje i sprečavanje uzroka nasilničkih oblika ponašanja, u okviru akcije provedeno je pilot istraživanje među mladima, vezano za pitanje sigurnosti. Istraživanje je osmišljeno u suradnji sa stručnjacima Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje te vanjskim suradnicima (sociolozima, socijalnim radnicima, psiholozima). Anketiranje je provedeno 7. i 8. studenog 2008. na mjestima izlaska mladih na području grada Zagreba. Pored 15 djelatnika Ureda, u akciju je bio uključen 51 volonter, kojima se ovom prilikom i zahvaljujemo na svojem doprinosu u istraživanju. Zahvaljujemo i djelatnicima Policijske uprave zagrebačke koji su nam pružili podršku tijekom anketiranja, uz diskretnu pratnju dežurnih policijskih patrola te posebno tijekom pripreme ove publikacije. Statističku analizu i interpretaciju podataka obavio je Centar za psihodijagnostičke instrumente Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rad na pripremi publikacije provele su Romana Galić i Andreja Ninić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a uvodni dio je napisala Dragana Matešković (psiholog, Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba). Analizu rezultata i komentar rezultata napisao je prof. dr. sc. Damir Ljubotina (psiholog, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu), dok je završni dio o prevenciji nasilja napisao doc. dr. sc. Renato Matić (sociolog, Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Psihologija, Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
130-1301683-1402 - Mjerenje latentnih psiholoških svojstava: Dispozicije i procesi ličnosti (Buško, Vesna, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb,
Fakultet hrvatskih studija, Zagreb

Profili:

Avatar Url Renato Matić (autor)

Avatar Url Damir Ljubotina (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Galić, Romana; Ljubotina, Damir; Matić, Renato; Matešković, Dragana; Ninić, Andreja
Mladi i sigurnost - osjećaju li se mladi sigurno u gradu Zagrebu, Zagreb: Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, 2009 (monografija)
Galić, R., Ljubotina, D., Matić, R., Matešković, D. & Ninić, A. (2009) Mladi i sigurnost - osjećaju li se mladi sigurno u gradu Zagrebu. Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.
@book{book, collectioneditor = {Gali\'{c}, Romana}, year = {2009}, pages = {88}, keywords = {mladi, sigurnost, grad Zagreb}, isbn = {978-953-7479-15-2}, title = {Mladi i sigurnost - osje\'{c}aju li se mladi sigurno u gradu Zagrebu}, keyword = {mladi, sigurnost, grad Zagreb}, publisher = {Gradski ured za socijalnu za\v{s}titu i osobe s invaliditetom}, publisherplace = {Zagreb} }
@book{book, collectioneditor = {Gali\'{c}, Romana}, year = {2009}, pages = {88}, keywords = {the young, safety, city of Zagreb}, isbn = {978-953-7479-15-2}, title = {The Young and Safety - do Young feel safe in City of Zagreb}, keyword = {the young, safety, city of Zagreb}, publisher = {Gradski ured za socijalnu za\v{s}titu i osobe s invaliditetom}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font