Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zaštitno djelovanje mokraćne kiseline na oksidacijski stres i elastičnost arterijske stijenke (CROSBI ID 356826)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Vuković, Jonatan Zaštitno djelovanje mokraćne kiseline na oksidacijski stres i elastičnost arterijske stijenke / Modun, Darko (mentor); Split, Medicinski fakultet u Splitu, . 2009

Podaci o odgovornosti

Vuković, Jonatan

Modun, Darko

hrvatski

Zaštitno djelovanje mokraćne kiseline na oksidacijski stres i elastičnost arterijske stijenke

Cilj ove disertacije bio je istražiti učinke akutnog povišenja koncentracije mokraćne kiseline u plazmi na hiperoksijom izazvani oksidacijski stres i na smanjenje elastičnosti arterijske stijenke u zdravih dobrovoljaca. Unosom crnog vina, kombinacije etanola+glicerola te fruktoze izazvano je akutno, umjereno povišenje koncentracije mokraćne kiseline u plazmi. Koristeći gore navedene napitke bilo je moguće odvojiti učinke mokraćne kiseline, vinskih polifenola i etanola. Kao kontrolni napitak korištena je voda. Deset zdravih muškaraca nasumično su konzumirali sve ispitivane napitke u ukriženome pokusu u trajanju od 4 tjedna, gdje su jednokratno konzumirali jedan napitak po tjednu. Augmentacijski indeks pulsnog vala (Aix), antioksidacijski kapacitet plazme, plazmatski lipidni peroksidi i hidroperoksidi, koncentracija mokraćne kiseline u plazmi i koncentracija etanola u krvi mjereni su prije unosa i 60, 90, 120, 150, 240 minuta nakon unosa napitka. Između 60 i 90 minute pokusa ispitanici su udisali 100% normobarični kisik Konzumacija napitaka nije utjecala na Aix, koncentraciju lipidnih peroksida i hidroperoksida unutar prvih 60 minuta, prije izlaganja hiperoksiji, dok su porasle vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta plazme i koncentracije mokraćne kiseline u plazmi kod svih skupina osim kontrolne. Značajan porast Aix, plazmatskih lipidnih peroksida i hidroperoksida, koji se pojavio nakon 30 minuta izlaganja hiperoksiji u kontrolnoj skupini, značajno je smanjen kod skupina koje su konzumirale crno vino, etanol+glicerol ili fruktozu. Za razliku od kronično povećane koncentracije mokraćne kiseline u plazmi, koja se smatra rizični čimbenik za kardiovaskularna oboljenja i metabolički sindrom, akutno povećanje koncentracije mokraćne kiseline u plazmi ima zaštitni učinak na oksidacijski stres i smanjenje elastičnosti arterijske stijenke izazvanih hiperoksijom. U pratećoj studiji, konzumacija crnog vina uzrokovala je akutno povećanje koncentracije mokraćne kiseline u plazmi koje nije bilo praćeno odgovarajućim smanjenjem bubrežne frakcijske ekskrecije mokraćne kiseline, što upućuje da za povećanje koncentracije mokraćne kiseline u plazmi nije odgovorna smanjena eliminacija putem bubrega.

Mokraćna kiselina; Antioksidansi; Oksidacijski stres; Elastičnost arterijske stijenke

nije evidentirano

engleski

Protective effects of uric acid against oxidative stress and arterial stiffness

nije evidentirano

Uric acid; Antioxidans; Oxidative stress; Arterial stiffness

nije evidentirano

Podaci o izdanju

111

13.10.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti