Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 443041

Zaštitno djelovanje mokraćne kiseline na oksidacijski stres i elastičnost arterijske stijenke


Vuković, Jonatan
Zaštitno djelovanje mokraćne kiseline na oksidacijski stres i elastičnost arterijske stijenke 2009., doktorska disertacija, Medicinski fakultet, Split


Naslov
Zaštitno djelovanje mokraćne kiseline na oksidacijski stres i elastičnost arterijske stijenke
(Protective effects of uric acid against oxidative stress and arterial stiffness)

Autori
Vuković, Jonatan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Split

Datum
13.10

Godina
2009

Stranica
111

Mentor
Modun, Darko

Ključne riječi
Mokraćna kiselina; Antioksidansi; Oksidacijski stres; Elastičnost arterijske stijenke
(Uric acid; Antioxidans; Oxidative stress; Arterial stiffness)

Sažetak
Cilj ove disertacije bio je istražiti učinke akutnog povišenja koncentracije mokraćne kiseline u plazmi na hiperoksijom izazvani oksidacijski stres i na smanjenje elastičnosti arterijske stijenke u zdravih dobrovoljaca. Unosom crnog vina, kombinacije etanola+glicerola te fruktoze izazvano je akutno, umjereno povišenje koncentracije mokraćne kiseline u plazmi. Koristeći gore navedene napitke bilo je moguće odvojiti učinke mokraćne kiseline, vinskih polifenola i etanola. Kao kontrolni napitak korištena je voda. Deset zdravih muškaraca nasumično su konzumirali sve ispitivane napitke u ukriženome pokusu u trajanju od 4 tjedna, gdje su jednokratno konzumirali jedan napitak po tjednu. Augmentacijski indeks pulsnog vala (Aix), antioksidacijski kapacitet plazme, plazmatski lipidni peroksidi i hidroperoksidi, koncentracija mokraćne kiseline u plazmi i koncentracija etanola u krvi mjereni su prije unosa i 60, 90, 120, 150, 240 minuta nakon unosa napitka. Između 60 i 90 minute pokusa ispitanici su udisali 100% normobarični kisik Konzumacija napitaka nije utjecala na Aix, koncentraciju lipidnih peroksida i hidroperoksida unutar prvih 60 minuta, prije izlaganja hiperoksiji, dok su porasle vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta plazme i koncentracije mokraćne kiseline u plazmi kod svih skupina osim kontrolne. Značajan porast Aix, plazmatskih lipidnih peroksida i hidroperoksida, koji se pojavio nakon 30 minuta izlaganja hiperoksiji u kontrolnoj skupini, značajno je smanjen kod skupina koje su konzumirale crno vino, etanol+glicerol ili fruktozu. Za razliku od kronično povećane koncentracije mokraćne kiseline u plazmi, koja se smatra rizični čimbenik za kardiovaskularna oboljenja i metabolički sindrom, akutno povećanje koncentracije mokraćne kiseline u plazmi ima zaštitni učinak na oksidacijski stres i smanjenje elastičnosti arterijske stijenke izazvanih hiperoksijom. U pratećoj studiji, konzumacija crnog vina uzrokovala je akutno povećanje koncentracije mokraćne kiseline u plazmi koje nije bilo praćeno odgovarajućim smanjenjem bubrežne frakcijske ekskrecije mokraćne kiseline, što upućuje da za povećanje koncentracije mokraćne kiseline u plazmi nije odgovorna smanjena eliminacija putem bubrega.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
216-2160547-0537 - Kardiovaskularni učinci vina i njegovih sastojaka (Mladen Boban, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Split

Autor s matičnim brojem:
Jonatan Vuković, (276712)