Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 442849

Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima


Ugarčić-Hardi, Žaneta; Dumančić, Gabrijela; Koceva Komlenić, Daliborka; Jukić, Marko
Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima // Hrvatski časopis za javno zdravstvo, 6 (2010), 21. (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima
(Salt content in croatian's bakery products)

Autori
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Dumančić, Gabrijela ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Marko

Izvornik
Hrvatski časopis za javno zdravstvo (1845-3082) 6 (2010), 21;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Smanjenje unosa soli; pekarski proizvodi
(Salt reduction; bakery products)

Sažetak
Visoki krvni tlak je glavni uzročni čimbenik srčanih bolesti i moždanog udara, koji može biti uspješno smanjen redukcijom unosa natrija (preko kuhinjske soli) u prehrani. Unos soli za stanovništvo diljem Europe, pa tako i Hrvatske, je visok i premašuje količine potrebne za normalno funkcioniranje. Prosječan unos soli u svijetu iznosi oko 10-13 g/dan, a u Hrvatskoj i više. Preporuke svjetske zdravstvene organizacije su 5-6 g/dan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Daliborka Koceva Komlenić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek