Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4426

Ličnost u procesu stresa


Lacković-Grgin, Katica; Grgin, Tomislav
Ličnost u procesu stresa // Radovi (Sveučilište u Splitu, Filozofski fakultet Zadar. Razdio filozofije, psihologije, sociologije i pedagogije), 35 (1996), 12; 69-94 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


Naslov
Ličnost u procesu stresa
(The personality in the process of stress)

Autori
Lacković-Grgin, Katica ; Grgin, Tomislav

Izvornik
Radovi (Sveučilište u Splitu, Filozofski fakultet Zadar. Razdio filozofije, psihologije, sociologije i pedagogije) (0352-6798) 35 (1996), 12; 69-94

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Petfaktorski model ličnosti; lokus kontrole; osobna čvrstoća; anksioznost; samopoštovanje; stres
(Big five model of personality; locus of control; hardiness; anxiety; self-esteem; stress)

Sažetak
Kritike Lazarusova gledišta o važnosti osobina ličnosti u procesu stresa potakla su autore ovoga pregleda da preispitaju empirijsku evidenciju o tome koje crte ličnosti više a koje manje utječu na proces i ishode stresnog procesa. Bogata recentna empirijska građa podijeljena je u nekoliko skupina s obzirom na crte ili na tip ličnosti. Razmatrana je važnost crta ličnosti iz tzv. big-five modela, zatim uloga i važnost lokusa kontrole, osobne čvrstoće, samopoštovanja, anksioznosti i A, B i C tipa ličnosti. Našlo se da crte ličnosti objašnjavaju zašto neki ljudi dolaze u stresne situacije češće od drugih, kao i da crte ličnosti utječu na procjenu stresnih događaja i na načine suočavanja sa stresom. također, neke crte direktno (endogeno) utječu na ishode stresa (na tjelesno, i mentalno zdravlje, na životno zadovoljstvo). U radu se upozorava i na brojne metodologijske probleme u vezi s proučavanom problematikom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
070022

Ustanove
Sveučilište u Zadru

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Ulrich's International Periodicals Directory
  • Sociological Abstracts