Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj uparavanja na fizikalna svojstva zrna kukuruza (CROSBI ID 158366)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Jurišić, Vanja ; Voća, Neven ; Brlek Savić, Tea ; Bilandžija, Nikola Utjecaj uparavanja na fizikalna svojstva zrna kukuruza // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 2; 83-90

Podaci o odgovornosti

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Jurišić, Vanja ; Voća, Neven ; Brlek Savić, Tea ; Bilandžija, Nikola

hrvatski

Utjecaj uparavanja na fizikalna svojstva zrna kukuruza

Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj procesa uparavanja kao hidrotermičke dorade i sušenja na dimenzije zrna kukuruza (dužina, širina i debljina). Istraživanja su provedena tijekom tri vegetacijske sezone (2002., 2003. i 2004. godina) na hibridima Bc 4982, Bc 462, Bc Jumbo, Florencia i Stefania uzgojenih na niskoj i visokoj razini agrotehnike. Navedeni hibridi su nakon berbe podvrgnuti procesu uparavanja (0, 5 bara u vremenu od 10 minuta) nakon čega su sušeni i to na četiri temperature (70°C, 90°C, 110°C, 130°C). Uz dimenzije utvđena su i fizikalna svojstva gustoća, volumen i sferičnost zrna kukuruza. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje značajne razlike u dimenzijama zrna kukuruza prije i nakon procesa uparavanja kao i između uzoraka tretitanih različitim temperaturama sušenja.

uparavanje; zrno kukuruza; agrotehnika; dimenzije

nije evidentirano

engleski

Impact of Steaming procedure on physical properties of corn kernel

nije evidentirano

steaming; corn kernel; cropping intensities; dimensions

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51 (2)

2009.

83-90

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice