Utjecaj uparavanja na fizikalna svojstva zrna kukuruza (CROSBI ID 158366)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Jurišić, Vanja ; Voća, Neven ; Brlek Savić, Tea ; Bilandžija, Nikola
hrvatski
Utjecaj uparavanja na fizikalna svojstva zrna kukuruza
Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj procesa uparavanja kao hidrotermičke dorade i sušenja na dimenzije zrna kukuruza (dužina, širina i debljina). Istraživanja su provedena tijekom tri vegetacijske sezone (2002., 2003. i 2004. godina) na hibridima Bc 4982, Bc 462, Bc Jumbo, Florencia i Stefania uzgojenih na niskoj i visokoj razini agrotehnike. Navedeni hibridi su nakon berbe podvrgnuti procesu uparavanja (0, 5 bara u vremenu od 10 minuta) nakon čega su sušeni i to na četiri temperature (70°C, 90°C, 110°C, 130°C). Uz dimenzije utvđena su i fizikalna svojstva gustoća, volumen i sferičnost zrna kukuruza. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje značajne razlike u dimenzijama zrna kukuruza prije i nakon procesa uparavanja kao i između uzoraka tretitanih različitim temperaturama sušenja.
uparavanje; zrno kukuruza; agrotehnika; dimenzije
nije evidentirano
engleski
Impact of Steaming procedure on physical properties of corn kernel
nije evidentirano
steaming; corn kernel; cropping intensities; dimensions
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51 (2)
2009.
83-90
objavljeno
0023-4850