Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 442053

Fizikalno-kemijska svojstva sjemenki uljane repice nakon različitih tretmana temperature zraka sušenja i skladištenja


Krička, Tajana; Tomić, Franjo; Voća, Neven; Brlek Savić, Tea; Jurišić, Vanja; Bilandžija, Nikola; Matin, Ana
Fizikalno-kemijska svojstva sjemenki uljane repice nakon različitih tretmana temperature zraka sušenja i skladištenja // Journal on Processing and Energy in Agriculture, 13 (2009), 3; 210-215 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva sjemenki uljane repice nakon različitih tretmana temperature zraka sušenja i skladištenja
(Physical and chemical properties of rapeseed after different treatments of drying temperature and storage)

Autori
Krička, Tajana ; Tomić, Franjo ; Voća, Neven ; Brlek Savić, Tea ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola ; Matin, Ana

Izvornik
Journal on Processing and Energy in Agriculture (1450-5029) 13 (2009), 3; 210-215

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Kultivari; uljana repica; sušenje; skladištenje
(Cultivars; rapeseed; drying; storing)

Sažetak
U ovom radu prikazana su trogodišnja istraživanja 6 sorata sjemenki uljane repice (Alaska, Bristol, Express, Eurol, Lirajet i Slivia) i to od primarne proizvodnje do skladištenja. Nakon provedenih kemijskih i fizikalnih analiza tla, napravljena je istovjetna agrotehnička mjera s ciljem dobivanja što većeg prinosa. Žetve su provedene istog dana unutar godine za sve kultivare te su utvrđena osnovna fizikalno-kemijska svojstva sjemenki prije sušenja (masa 1000 sjemenki, udio vlage, ulja i slobodnih masnih kiselina). Nakon toga, provedeno je konvekcijsko sušenje na laboratorijskoj sušari uz brzinu zraka 1, 0 m/s s tri različite temperature zraka i to 40, 60 i 80ºC. Nakon sušenja, sjemenke uljane repice su skladištene i praćen je utjecaj načina skladištenja na kvalitetu sjemenki uljane repice i to praćenjem promjene udjela ulja i slobodnih masnih kiselina (SMK) kao dva najvažnija parametra kvalitete sjemenki uljane repice. Sjemenke uljane repice bile su skladištene na tri načina: u skladištu s kontroliranim uvjetima vlage i temperature (pri čemu je relativna vlaga zraka bila oko 70%, a temperatura 4ºC i 10ºC) i u skladištu s uvjetima okoline. Skladištenjem u uvjetima okoline utvrđeno je da je masa uzoraka općenito varirala, dok su skladištenjem u kontroliranim uvjetima zabilježene tek promjene mase s manjim oscilacijama tijekom cijelog razdoblja skladištenja, što je rezultiralo manjim porastom slobodnih masnih kiselina, u odnosu na uzorke skladištene u uvjetima okoline. Udio ulja nakon skladištenja u uvjetima okoline prosječno je pao, a udio SMK nakon skladištenja u istim uvjetima prosječno je porastao. Može se zaključiti, što se tiče kvalitete sjemenki, da je skladištenje u kontroliranim uvjetima pokazalo bolje rezultate.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1780703-0698 - Saniranje tehnoloških nusproizvoda iz proizvodnje biodizela do energije (Tajana Krička, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb