Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Osteonekroza povezana s bisfosfonatima (CROSBI ID 557983)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Brakus, Ivan ; Filipović-Zore, Irina ; Stipetić Ivica ; Borić, Ratka ; Siber, Stjepan Osteonekroza povezana s bisfosfonatima // Zbornik sažetaka. 3. Kongres Hrvatskoga društva za oralnu kirurgiju HLZ, Godišnji sastanak Hrvatskoga društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata HLZ, 70. godina Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta. Klinička bolnica Dubrava, Zagreb.. Zagreb: Klinika za kirurgiju lica, čeljusti i usta Kliničke bolnice Dubrava, 2009. str. 49-49

Podaci o odgovornosti

Brakus, Ivan ; Filipović-Zore, Irina ; Stipetić Ivica ; Borić, Ratka ; Siber, Stjepan

hrvatski

Osteonekroza povezana s bisfosfonatima

U zadnje vrijeme osteonekroza povezana s bisfosfonatima (BON) je sve učestalija komplikacija kod onkoloških pacijenata. Sličan učinak se može očekivati i kod pirofosfata (sintetski analog bisfosfonata). Budući da nema složnog mišljenja u vezi terapije pacijenata s BON-om želimo prikazati naš slučaj. Radi se o pacijentici staroj 68 godina, osnovna dijagnoza je karcinom dojke desno s metastazama na plućima i u kostima. Sukladno osnovnoj bolesti pacijentica je na terapiji citostaticima (Taxotere) i i.v. pamidronatom (Aredija). Pacijentica dolazi zbog akutnih bolova u zubu 6+. Zub je nemoguće endodontski liječiti zbog jako zavijenih korijenskih kanala te je indicirano vađenje navedenog zuba. Pacijentici je vađeno prije dvije i pol godine nekoliko zuba u gornjoj čeljusti, međutim alveola 5+ ne cijeli već godinu i pol dana. Klinički i anamnestički zaključujemo da se radi o BON-u. Nadležni onkolog smatra da pacijentica i dalje treba nastaviti terapiju s i.v. Aredijom unatoč dentalnom zahvatu i našoj preporuci. Izvađen je navedeni zub uz prethodnu antibiotsku profilaksu (Klavocin bid a 1g, 2x1), tretman ozonom neposredno prije vađenja i nakon vađenja. Budući da je i alveola u regiji 5+ pokazivala znakove osteonekroze i ona je tretirana. Narednih 6 mjeseci korištena je neinvazivna terapija (toaleta rane, soketol ulošci, ozon, sustavna antibiotska i antimikotska terapija i lokalno hijaluronska kiselina). Vidljiva su stalna poboljšanja, međutim nikako nije došlo do potpunog cijeljenja. Nekoliko puta su vađeni pomični koštani sekvestri koji su poslani na patohistološku analizu. Phd nalaz govori u prilog upali s time da su nađene i hife u poslanim uzorcima. Pacijentica je od strane onkologa upućena na operativni zahvat u KB Dubrava. Važnost ovog slučaja je u činjenici da ne postoji trenutno nikakav siguran terapijski protokol i da je najbolje rješenje za ovakve pacijente prevencija ovakvih akutnih stanja.

Osteonekroza ; Bisfosfonati

nije evidentirano

engleski

Osteonecrosis connected with bisphosphonates

nije evidentirano

osteonecrosis ; bisphosphonates

nije evidentirano

Podaci o prilogu

49-49.

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka. 3. Kongres Hrvatskoga društva za oralnu kirurgiju HLZ, Godišnji sastanak Hrvatskoga društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata HLZ, 70. godina Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta. Klinička bolnica Dubrava, Zagreb.

Zagreb: Klinika za kirurgiju lica, čeljusti i usta Kliničke bolnice Dubrava

Podaci o skupu

3. Kongres Hrvatskoga društva za oralnu kirurgiju HLZ, Godišnji sastanak Hrvatskoga društva za maksilofacijalnu, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata HLZ, 70. godina Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta. Klinička bolnica Dubrava, Zagreb.

predavanje

10.12.2009-12.12.2009

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Dentalna medicina, Kliničke medicinske znanosti