Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 441069

Proizvoljnost na mjestu znanosti: Anita Peti- Stantić, "Jezik naš i/ili njihov"


Kordić, Snježana
Proizvoljnost na mjestu znanosti: Anita Peti- Stantić, "Jezik naš i/ili njihov" // Književna republika : časopis za književnost, 7 (2009), 4-6; 321-328 (podatak o recenziji nije dostupan, recenzijski članak (review article), znanstveni)


Naslov
Proizvoljnost na mjestu znanosti: Anita Peti- Stantić, "Jezik naš i/ili njihov"
(Arbitrariness instead of science: Anita Peti- Stantić, "Jezik naš i/ili njihov")

Autori
Kordić, Snježana

Izvornik
Književna republika : časopis za književnost (1334-1057) 7 (2009), 4-6; 321-328

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, recenzijski članak (review article), znanstveni

Ključne riječi
Sociolingvistika; povijest; standardni jezik; ilirski; nastanak nacija; kulturno-civilizacijska nadgradnja; dijalekatska osnovica; standardizacija; štokavski; religija; katolička crkva; međusobna razumljivost; policentrični jezik; hrvatski jezik; srpski; srpskohrvatski jezik
(Sociolinguistics; history; standard language; Illyrian; nation-building; cultural-civilizational superstructure; dialect basis; standardization; Štokavian; religion; Catholic Church; mutual intelligibility; polycentric language; Croatian; Serbian; Serbo-Croatian)

Sažetak
Analizirajući kritički knjigu Anite Peti-Stantić "Jezik naš i/ili njihov", govori se u ovome članku o nekoliko tema. Prva tema je da naziv "ilirski" u prošlim stoljećima nije značio isto što danas znači naziv "hrvatski". Druga tema je da su hrvatska nacija, srpska nacija i brojne druge nacije nastajale u 19. stoljeću, i da unutar jedne nacije ljudi nisu povezani porijeklom. Treća tema je uloga dijalektalne osnovice i kulturno- civilizacijske nadgradnje u procesu standardizacije jezika. Unutar toga govori se i o značenju termina "dijalektalni kontinuum", kao i o razlici između standardnog jezika i dijalekta. Naredna tema su sociolingvistički kriteriji za utvrđivanje da li se radi o jednom standardnom jeziku ili o nekoliko. U sklopu toga razrađuje se a) kako stvari stoje s međusobnom razumljivošću kad se gleda standardni jezik Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca ; b) koliko je udio istoga naspram različitoga u jeziku nabrojanih nacija ; c) kakve rezultate daje uvid u osnovno rječničko blago ; d) što pokazuje struktura sloga. Naposljetku, govori se i o tome da različita religijska pripadnost ne znači različit jezik.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Teologija, Filologija, PovijestPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Snježana Kordić, (173535)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MLA International Bibliography
  • Linguistic Bibliography