Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 440996

Priča o tome kako se jedan poliptih Lovre Dobričevića našao u zbirci dvorca Catajo zajedno s antičkim antikvitetima iz Dalmacije


Prijatelj Pavičić, Ivana
Priča o tome kako se jedan poliptih Lovre Dobričevića našao u zbirci dvorca Catajo zajedno s antičkim antikvitetima iz Dalmacije // Histria antiqua : časopis Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju, 18/2 (2009), 481-488 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Priča o tome kako se jedan poliptih Lovre Dobričevića našao u zbirci dvorca Catajo zajedno s antičkim antikvitetima iz Dalmacije
(The story of how a polyptych by Lovro Dobričević ended up in the collection of Cataio castle, along with antique antiquities from Dalmatia)

Autori
Prijatelj Pavičić, Ivana

Izvornik
Histria antiqua : časopis Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju (1331-4270) 18/2 (2009); 481-488

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Lovro Dobričević; Teodoro Correr; Tommaso degli Obizzi; Sebastiano Devita; Navještenje Ludlow; dvorac Catajo
(Lovro Dobričević; Teodoro Correr; Tommaso degli Obizzi; Sebastiano Devita; Annunciation Ludlow; castle Catajo)

Sažetak
Na temelju istraživanja arhivske građe autorica donosi podatke o umjetninama porijeklom iz Dalmacije koje je u svojem muzeju u dvorcu Catajo pokraj Padove posjedovao grof Tommaso degli Obizzi. U arheološkoj zbirci grofa Obizzija nalazilo se šesnaest antičkih predmeta (ara, cipusa i skulptura) porijeklom iz Dalmacije, a za koje se u inventaru njegovog muzeja iz 1803. godine navodi da su izrađeni od trogirskog ili dalmatinskog „mramora“. Autorica podsjeća da je Obizzi tražio antičke spomenike u Saloni u društvu sa slikarom splitskog porijekla Sebastijanom Devitom. Autorica se bavi istraživanjem mreže antikvara, kolekcionara i dobavljača umjetnina u Dalmaciji na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, pokušavajući rekonstruirati potencijalne Obizzijeve dobavljače, osim slikara Devite. Poseban naglasak u radnji stavljen je na poliptih od jedanaest svetačkih figura, djelo kotorsko-dubrovačkog slikara XV. stoljeća Lovre Dobričevića, koji se također nalazio u ovom muzeju, a danas se čuva u Narodnoj galeriji u Pragu. Prema mišljenju autorice, ovaj poliptih s jedanaest likova svetaca je nekoć sačinjavao jedinstvenu cjelinu s tzv. Navještenjem Ludlow, slikom koja se čuva u zbirci Wernher u Londonu. Autorica je mišljenja da poliptih potječe iz franjevačke crkve Gospe od Pohođenja u Rožatu u Rijeci Dubrovačkoj te da je nastao oko 1469. godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
244-2440820-0794 - Istočnojadranske umjetničke teme: umjetnost, politika, maritimno iskustvo (Ivana Prijatelj-Pavičić, )

Ustanove
Filozofski fakultet u Splitu

Autor s matičnim brojem:
Ivana Prijatelj-Pavičić, (171125)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • BHA: Bibliography of the History of Art
  • UNESDOC - Catalogie of the Work into UNESCO Bibliographic Data base