Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 440977

Prilog poznavanju Navještenja Ludlow


Prijatelj Pavičić, Ivana
Prilog poznavanju Navještenja Ludlow // SIC ARS DEPRENDITUR ARTE Zbornik u čast Vladimira Markovića / Cvetnić, S. ; Pelc, M. ; Premerl, D. (ur.).
Zagreb: Institut za povijest umjetnosti ; Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2009. str. 439-454


Naslov
Prilog poznavanju Navještenja Ludlow
(A Contribution to the Ludlow Annunciation)

Autori
Prijatelj Pavičić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
SIC ARS DEPRENDITUR ARTE Zbornik u čast Vladimira Markovića

Urednik/ci
Cvetnić, S. ; Pelc, M. ; Premerl, D.

Izdavač
Institut za povijest umjetnosti ; Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Grad
Zagreb

Godina
2009

Raspon stranica
439-454

ISBN
978-953-6106-81-3

Ključne riječi
Lovro Dobričević, Navještenje Ludlow, poliptih iz Narodne galerije u Pragu
(Lovro Dobričević, Annunciation Ludlow, polyptich from National Gallery in Prague)

Sažetak
U radnji se obrađuje Navještenje Ludlow, slika kotorsko-dubrovačkog slikara Lovre Dobričevića (1419.-1478.) koja se danas čuva u zbirci Wernher u Ranger's House u Londonu. Godinama se vodi rasprava je li Navještenje Ludlow nekoć bilo srednje polje takozvanog praškog poliptiha, poliptiha sačinjenog od svetačkih polja kojem nedostaje srednje polje, a koji se čuva u Narodnoj Galeriji u Pragu. Autorica je mišljenja da su doista, kako drži većina dosadašnjih istraživača, praški poliptih i Navještenje Ludlow jednom bili cjelina. U radnji se daje pregled dosadašnjih hipoteza o tome za koju je crkvu Dobričević naslikao Navještenje Ludlow i praški poliptih. Na temelju analize mogućih rješenja ovog problema, autorica ukazuje na ono koje je po njenom mišljenju najprihvatljivije. Godine 1469. kapelan franjevačke crkve Gospe od Pohođenja u Rožatu isplatio je Dobričeviću posljednji obrok za jedan poliptih. Stilska i ikonografska analiza govorili bi u prilog hipotezi da bi Navještenje Ludlow i praški poliptih mogli predstavljati ovaj izgubljeni kasni slikarov rad. Autorica se u radnji bavi i osebujnom ikonografijom slika, a posebnu pažnju posvećuje recentnom restauratorskom zahvatu izvedenom na slici koji je omogućio uvid u Dobričevićev slikarski metier.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
244-2440820-0794 - Istočnojadranske umjetničke teme: umjetnost, politika, maritimno iskustvo (Ivana Prijatelj-Pavičić, )

Ustanove
Filozofski fakultet u Splitu

Autor s matičnim brojem:
Ivana Prijatelj-Pavičić, (171125)