Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 440815

Prirodno pomlađivanje hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) na malim površinama


Anić, Igor; Oršanić, Milan
Prirodno pomlađivanje hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) na malim površinama // Zbornik radova sa znanstvenoga skupa Šume hrasta lužnjaka u promijenjenim stanišnim i gospodarskim uvjetima / Matić, S., Anić, I. (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2009. str. 39-53 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Prirodno pomlađivanje hrasta lužnjaka (Quercus robur L.) na malim površinama
(Natural regeneration of Pedunculate oak (Quercus robur L.) over small areas)

Autori
Anić, Igor ; Oršanić, Milan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova sa znanstvenoga skupa Šume hrasta lužnjaka u promijenjenim stanišnim i gospodarskim uvjetima / Matić, S., Anić, I. - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2009, 39-53

ISBN
978-953-154-907-3

Skup
Šume hrasta lužnjaka u promijenjenim stanišnim i gospodarskim uvjetima

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24-25. 9. 2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Prirodno pomlađivanje; mala pomladna površina; progala; Quercus robur L.
(Natural regeneration; small regeneration area; forest gap; Quercus robur L.)

Sažetak
U Hrvatskoj se šume hrasta lužnjaka pomlađuju pod zastorom krošanja starih stabala, metodom oplodnih sječa. Ovisno o sastojinskoj strukturi i staništu, upotrebljavaju se dva do tri sijeka. Pomladno razdoblje nije dulje od osam godina. Nova generacija šumske sastojine nastaje prirodno, umjetno ili kombinirano. U prvom slučaju žir na pomladnu površinu dospijeva s krošanja starih stabala, u drugom slučaju žir se sije ili sadi pod zastor krošanja starih stabala dok se u trećem slučaju kombiniraju prirodno i umjetno pomlađivanje. U našoj šumarskoj praksi čitav se postupak obavlja na velikim površinama. To znači kako je cijela sastojina pomladna površina, a ona se može prostirati na 60-tak hektara. Opisana se metoda u različitim varijantama oduvijek upotrebljavala za pomlađivanje hrastovih šuma. Primjeri pomlađivanja na malim površinama vrlo su rijetki. Obično su rezultat izvanrednih prilika, primjerice sanacije sastojina oštećenih vjetrolomom ili sušenjem. U novije se doba nametnula potreba za ispitivanjem mogućnosti pomlađivanja hrasta lužnjaka na malim površinama. To se posebice odnosi na šume posebne namjene kao što su park-šume, privatne šume, šume za odmor i rekreaciju, šume koje okružuje neke posebne objekte. Postupak je složen jer je hrast lužnjak u prve dvije – tri godine života skiofit, a zatim naglo postaje heliofit. U članku se analizira pojam male pomladne površine i primjeri prirodnoga pomlađivanja hrasta lužnjaka na malim površinama u rasponu od grupe stabala do nekoliko hektara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
068-0682041-1950 - Dinamika obnove bukovo-jelovih prašuma hrvatskih Dinarida (Igor Anić, )
068-0682041-1975 - Utjecaj kvalitete sadnica na uspjeh obnove šuma (Milan Oršanić, )

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb