Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 440811

Geokemijska i izotopna istraživanja sedimenata iz Plitvičkih jezera


Barešić, Jadranka
Geokemijska i izotopna istraživanja sedimenata iz Plitvičkih jezera, 2009. (znanstveno-stručni skup).


CROSBI ID: 440811 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Geokemijska i izotopna istraživanja sedimenata iz Plitvičkih jezera
(Geochemical and isotopic study of Plitvice lakes sediments)

Autori
Barešić, Jadranka

Izvornik
Sažetci sa skupa Geologija Kvartara u Hrvatskoj-stanje i perspektive

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, znanstveno-stručni skup

Godina
2009

Ključne riječi
Plitvička jezera; sedimenti; elementi u tragovima; izotopi
(Plitvice lakes; sediments; trace elements; isotopes)

Sažetak
Jezera su jedinstveni vodno-sedimentacijski sustav koji je povezan sa svojim okolišem i osjetljiv na promjene u okolišu koje ostaju trajno zabilježene u jezerskom sedimentu. Preko geokemijskog i izotopnog sastava sedimenta mogu se pratiti promjene uzrokovane lokalnim ili globalnim antropogenim utjecajem i prirodnim procesima, a sedimenti koji sadrže autigeni kalcit mogu ukazati na promjene klime i hidrologije jezera. U sustavu Plitvičkih jezera istraživani su površinski jezerski sedimenti istaloženi u zadnjih ~150 godina iz dva najveća jezera, Prošće i Kozjak, te iz dva manja: jezera, Gradinsko i Kaluđerovac, te na ušću Rječice u Kozjak. U sedimentima su određeni mineraloški i elementni sastav (elementi u tragovima i CHN analiza organske tvari), te izotopni sastav organske i anorganske frakcije sedimenta (14Ckarb, 14Corg, δ13Ckarb, δ13Corg, δ18O i δ15Ntot). Utvrđeno je da se sediment najvećim dijelom sastoji od autigenog kalcita koji taloži u približnoj izotopnoj ravnoteži u odnosu na otopljeni anorganski ugljik (DIC) čiji je izotopni sastav (δ13CDIC) također određen. Organska komponenta je najvećim dijelom autohtona u svim analiziranim sedimentima osim u sedimentu iz Kozjaka K2 koji je većim dijelom nastao nanašanjem kopnenog materijala Rječicom. Rezultati izotopnih analiza su pokazali da su jezera izložena globalnom zagađenju koje putem atmosfere utječe na sastav sedimenta (porast 14C aktivnosti u sedimentima), te globalnom zatopljenju koje utječe na porast primarne produkcije u jezerima što se posebno zapaža na manjim jezerima. Lokalni antropogeni utjecaj nije zapažen u većoj mjeri jer su elementi u tragovima uglavnom prisutni u koncentracijama koje ne ukazuju na zagađenje. Izuzetak su povišene koncentracije Cd u sedimentima iz Prošća i Kozjaka K2 koje mogu biti i prirodnog porijekla, tj. nanošeni pritocima, te koncentracija Pb koja može ukazivati na utjecaj prometnice koja je do pred 20-ak godina prolazila uz sama jezera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Geologija, KemijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982709-2741 - Prirodni radioizotopi u istraživanju krških ekosustava i datiranju (Horvatinčić, Nada, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Barešić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barešić, Jadranka
Geokemijska i izotopna istraživanja sedimenata iz Plitvičkih jezera, 2009. (znanstveno-stručni skup).
Barešić, J. (2009) Geokemijska i izotopna istraživanja sedimenata iz Plitvičkih jezera. Sažetci sa skupa Geologija Kvartara u Hrvatskoj-stanje i perspektive. Znanstveno-stručni skup.
@unknown{unknown, author = {Bare\v{s}i\'{c}, J.}, year = {2009}, keywords = {Plitvi\v{c}ka jezera, sedimenti, elementi u tragovima, izotopi}, title = {Geokemijska i izotopna istra\v{z}ivanja sedimenata iz Plitvi\v{c}kih jezera}, keyword = {Plitvi\v{c}ka jezera, sedimenti, elementi u tragovima, izotopi} }
@unknown{unknown, author = {Bare\v{s}i\'{c}, J.}, year = {2009}, keywords = {Plitvice lakes, sediments, trace elements, isotopes}, title = {Geochemical and isotopic study of Plitvice lakes sediments}, keyword = {Plitvice lakes, sediments, trace elements, isotopes} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font