Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 440724

Problemi distributivne trgovine u lancu stvaranja vrijednosti u Hrvatskoj


Segetlija, Zdenko
Problemi distributivne trgovine u lancu stvaranja vrijednosti u Hrvatskoj // Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu / Segetlija, Zdenko ; Karić, Marijan (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet u Osijeku, 2009. str. 79-96 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Problemi distributivne trgovine u lancu stvaranja vrijednosti u Hrvatskoj
(Problems of Distributive Trade in Value Chain in Croatia)

Autori
Segetlija, Zdenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu / Segetlija, Zdenko ; Karić, Marijan - Osijek : Ekonomski fakultet u Osijeku, 2009, 79-96

ISBN
978-953-253-042-8

Skup
Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.11.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Distributivna trgovina; lanac stvaranja vrijednosti; koncentracija trgovine na malo; vrijednosni lanac prehrambenih proizvoda
(Distributive trade; value chain; concentracion of retail trade; value chain of food products)

Sažetak
U radu se polazi od pojma trgovine i njezine nove uloge u funkcioniranju gospodarstva i u stvaranju vrijednosti. Analiziraju se nove poslovne koncepcije vezane uz suradnju u kanalima distribucije, odnosno u ukupnom opskrbnom lancu (engl. supply chain). Posebno se analiziraju neke specifičnosti distribucije prehrambenih proizvoda. Trgovina na malo prehrambenih proizvoda sagledava se s motrišta njezine uloge u opskrbi potrošača svim potrebnim i željenim robama i uslugama, s motrišta njezina razvoja u smislu stvaranja velikopovršinskih prodavaonica, stvaranja velikih poduzeća i njihovih grupacija (procesi koncentracije) i sl. te i nastajanja različitih problema s tim u svezi. Razvojem procesa koncentracije u trgovini na malo javljaju se, osobito, se problemi u opskrbi ruralnih područja i naselja s malim brojem stanovnika, problemi u očuvanju kvalitete prehrambenih proizvoda koji nastaju temeljem dužih transportnih tura i većim protokom vremena između proizvodnje i potrošnje, i drugi. U radu su naznačene tek načelne mogućnosti rješavanja navedenih problema, temeljem iskustva iz razvijenoga svijeta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
010-0000000-3353 - Maloprodaja u vrijednosnom lancu hrane (Zdenko Segetlija, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Zdenko Segetlija, (101761)