Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 440685

Potpuno optimizirano održavanje cesta-smjernice za provedbu


Sršen, Mate; Cuculić, Marijana
Potpuno optimizirano održavanje cesta-smjernice za provedbu // Drugi BiH kongres o cestama : Zbornik radova = The Second BH congress on Roads : Proceedings / Fejzić, Amir (ur.).
Sarajevo: Udruga konzultanata inženjera Bosne i Hercegovine, 2009. str. 1-13 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Potpuno optimizirano održavanje cesta-smjernice za provedbu
(Fully Optimised Road Maintenance-Guidelines for Implementation)

Autori
Sršen, Mate ; Cuculić, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Drugi BiH kongres o cestama : Zbornik radova = The Second BH congress on Roads : Proceedings / Fejzić, Amir - Sarajevo : Udruga konzultanata inženjera Bosne i Hercegovine, 2009, 1-13

Skup
BiH kongres o cestama (2 ; 2009)

Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 24.-25.09.2009.

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Gospodarenje cestama i upravljanje prometom; potpuno optimizirano održavanje cesta; radovi na cesti; sigurnost; troškovi i koristi; smjernice
(Road and traffic management; fully optimised road maintenance; road works; safety; cost and benefit; guidelines)

Sažetak
Cilj projekta bio je poboljšati učinkovitost i sigurnost na europskim cestama putem osiguranja načina za smanjenje broja, trajanja i opsega radova održavanja cesta. Dvadeset organizacija pridonijelo je projektu koji je financiran kroz Peti okvirni program u trajanju od tri godine. Partneri su bili nacionalne uprave /vlasnici, istraživački laboratoriji, sveučilišta, izvoditelji i međunarodne trgovinske asocijacije. Poseban cilj projekta bio je poboljšati sigurnost, kako za radnike na cesti tako isto i za korisnike ceste, na mjestima radova održavanja cesta. Također, cilj je bio smanjiti neizbježna zakašnjenja prometovanja uzrokovana radovima održavanja, a time i troškove za korisnike ceste. Da bi se postigli ovi ciljevi, proučeni su ključni aspekti planiranja i provedbe održavanja cesta. Uz to razvijen je i integralni pristup održavanju cesta. Smjernice proizašle iz ovoga projekta razvijene su za cestovne uprave da bi im se pomoglo u planiranju održavanja cesta. Sadrže najnovija europska dostignuća u monitoringu stanja cesta, održavanju cesta, i upravljanju prometom tijekom održavanja ceste. Smjernice također uključuju razvitak u analizi troškova i koristi, što omogućuje usporedbu pojedinih tehnika i strategija održavanja cesta u pogledu učinkovitosti. To će pomoći inženjerima u identificiranju tehnika održavanja koje mogu uključiti u postojeće strategije gospodarenja cestama radi:  smanjenja broja zatvaranja ceste,  umanjenja trajanja zatvaranja ceste,  sigurnijih i jednostavnijih aranžmana upravljanja prometovanjem i  povećanja vrijednosti dobivene za novac. Rezultati projekta dati su u obliku kojega mogu koristiti inženjeri odgovorni za gospodarenje i operativno funkcioniranje mreže cesta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
114-1102147-3133 - HDM-4 i njegova prilagodba za korištenje u sustavu gospodarenja kolnicima (Mate Sršen, )

Ustanove
Građevinski fakultet, Rijeka