Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 440625

GNSS mjerenja trigonometrijskih točaka u svrhu izrade jedinstvenog transformacijskog modela


Marjanović, Marijan; Premužić, Margareta; Slevka, Berto
GNSS mjerenja trigonometrijskih točaka u svrhu izrade jedinstvenog transformacijskog modela // 1. CROPOS konferencija - Zbornik radova / Marjanović, Marijan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko geodetsko društvo i Državna geodetska uprava, 2009. str. 131-137 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
GNSS mjerenja trigonometrijskih točaka u svrhu izrade jedinstvenog transformacijskog modela
(GNSS measurements of trigonometric points in order to create a unique transformation model)

Autori
Marjanović, Marijan ; Premužić, Margareta ; Slevka, Berto

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
1. CROPOS konferencija - Zbornik radova / Marjanović, Marijan - Zagreb : Hrvatsko geodetsko društvo i Državna geodetska uprava, 2009, 131-137

Skup
1. CROPOS konferencija

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 8-9.06.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
GNSS mjerenja; trigonometrijske točke; transformacija
(GNSS measurements; trigonometric points; transformation)

Sažetak
Uspostavljanje CROPOS sustava omogućilo je brzo i ekonomično GNSS mjerenje trignonometrijskih točaka u svrhu povećanja broja identičnih točaka za izradu jedinstvenog transformacijskog modela Republike Hrvatske HTRS96/HDKS. Sredinom 2005. godine započeo je znanstveno-stručni projekt u suradnji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Državne geodetske uprave koji je imao za cilj definirati postupak transformacije između starog i novog geodetskog datuma. Nakon definiranja i izrade transformacijskog modela i prikupljanja podataka o identičnim točkama u oba koordinatna sustava, utvrđeno je da je broj identičnih točaka nedovoljan te da su točke neravnomjerno raspoređene na području države, pa je trebalo obaviti dodatna terenska mjerenja. Cilj projekta je dovršetak jedinstvenog transformacijskog modela Republike Hrvatske i njegova implementacija u CROPOS sustav početkom 2010. godine čime će biti omogućeno korisnicima na terenu obavljanje transformacije koordinata iz novog u stari geodetski datum u realnom vremenu. U radu je opisana priprema i planiranje projekta GNSS mjerenja trigonometrijskih točaka te aktivnosti Državne geodetske uprave koje su prethodile ovom projektu, a njihov dovršetak je bio neophodan za njegovu realizaciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-0072284-2287 - Geopotencijal i geodinamika Jadrana (Geo++Adria) (Tomislav Bašić, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marijan Marjanović, (272502)