Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 440622

Implementacija CROPOS sustava u nastavi na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu


Šugar, Danijel; Marjanović, Marijan; Bačić, Željko
Implementacija CROPOS sustava u nastavi na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu // 1. CROPOS konferencija - Zbornik radova / Marjanović, Marijan (ur.).
Zagreb: Hrvatsko geodetsko društvo i Državna geodetska uprava, 2009. str. 87-104 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Implementacija CROPOS sustava u nastavi na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
(Implementation of the CROPOS system in the teaching at the Faculty of Geodesy at the University of Zagreb)

Autori
Šugar, Danijel ; Marjanović, Marijan ; Bačić, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
1. CROPOS konferencija - Zbornik radova / Marjanović, Marijan - Zagreb : Hrvatsko geodetsko društvo i Državna geodetska uprava, 2009, 87-104

Skup
1. CROPOS konferencija

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 8-9.06.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Reforma nastave; preddiplomski i diplomski studij; CROPOS sustav; CORS; VRS; GNSS
(Curiculum reform; bechelor and master degree study; CROPOS sustav; CORS; VRS; GNSS)

Sažetak
Reformom nastave na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2005. godine došlo je do uvođenja preddiplomskog i diplomski studija Geodezije i geoinformatike. Novi nastavni program obuhvaća i materiju permanentnih GNSS mreža, odnosno CROPOS sustava, što je obuhvaćeno u više predmeta. Temeljna teorijska znanja o predmetnoj materiji studenti dobivaju u petom semestru preddiplomskog studija iz predmeta “Satelitsko pozicioniranje”. Produbljena teorijska i praktična znanja iz predmetne materije studenti dobivaju u drugom semestru diplomskog studija na usmjerenju Geodezija u obveznom predmetu “Navigacija” i trećem semestru diplomskog studija, na usmjerenju Geoinformatika u obveznom predmetu “Integrirani sustavi u geomatici”. Obzirom na dvogodišnje iskustvo nastave iz predmeta “Satelitsko pozicioniranje” i prvu godinu u kojoj se predaje predmet “Navigacija” te činjenicu da je CROPOS sustav u punoj funkciji, posebna pažnja posvećena je ovoj tematici, obzirom da je riječ o sustavu koji donosi značajne prednosti u korištenju GNSS tehnologije za geodetska i druga mjerenja te mijenja način provedbe pojedinih geodetskih aktivnosti. Stoga je u radu opisan način na koji je materija permanentnih GNSS mreža ugrađena u preddiplomsku i diplomsku nastavu na Geodetskom fakultetu kako kroz predavanja, tako i vježbe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-0072284-2287 - Geopotencijal i geodinamika Jadrana (Geo++Adria) (Tomislav Bašić, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb