Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 440169

Molekularna arhitektura i podrijetlo očinske zalihe gena Bajaša iz Hrvatske


Martinović Klarić, Irena; Peričić Salihović, Marijana; Barać Lauc, Lovorka; Janićijević, Branka
Molekularna arhitektura i podrijetlo očinske zalihe gena Bajaša iz Hrvatske // 10. Hrvatski biološki kongres Zbornik sažetaka / Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka ; Vidaković-Cifrek, Željka ; Tkalec, Mirta ; Bauer, Nataša ; Lukša, Žaklin (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo 1885, 2009. str. 76-77 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Molekularna arhitektura i podrijetlo očinske zalihe gena Bajaša iz Hrvatske
(Molecular Arhitecture and Origin of the Croatian Bayash Paternal Gene Pool)

Autori
Martinović Klarić, Irena ; Peričić Salihović, Marijana ; Barać Lauc, Lovorka ; Janićijević, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
10. Hrvatski biološki kongres Zbornik sažetaka / Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka ; Vidaković-Cifrek, Željka ; Tkalec, Mirta ; Bauer, Nataša ; Lukša, Žaklin - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo 1885, 2009, 76-77

ISBN
978-953-6241-07

Skup
10. Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.-20.09.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Bajaš; Romi; kromsom Y
(Bayash; Roma; Y chromosome)

Sažetak
Bajaši su jedan od ogranaka Romskog naroda, govore rumunjskim jezikom i naseljeni su diljem središnje, istočne i jugoistočne Europe. Kako bi se izučila molekularna arhitektura i podrijetlo bajaške očinske zalihe analizirano je 16 bialelnih i 17 mikrosatelitskih biljega kromosoma Y u uzorku od 151 Bajaša te uspoređeno s postojećim podacima za romske i ne-romske populacije iz Europe, Turske i južne Azije. Otkrivena su dva temeljna sloja bajaške očinske zalihe gena: drevni (indijski) i skorašnji (europski). Niska raznolikost drevnog sloja upućuje na mali broj genetičkih osnivača koji su se odvojili od jedne kaste ili plemena između 8. i 10. stoljeća u Indiji. S druge strane, skorašnjim slojem dominira specifičan skup E1b1b1a nasljednih linija kakve se ne pojavljuju kod niti jedne od balkanskih populacija u kojima je ta haplogrupa inače prisutna. Kod Bajaša je došlo do pojave najmanje dviju privatnih mutacija u razdoblju nakon što su otpočele njihove migracije s juga Balkana prema Rumunjskoj. Prisutnost još nekoliko tipičnih europskih haplogrupa (R1a, R1b1b2, I1, I2a, J2 i G) dodatno svjedoči o mješanju s balkanskim stanovništvom tijekom ranog razdoblja europske romske povijesti. Čimbenici koji su utjecali na uobličavanje današnje romske i bajaške genetičke strukture jesu relativna endogamija i izolacija te naglašeno djelovanje genetičkog drifta u malim i rascjepkanim subpopulacijama kao i nekoliko epizoda toka gena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
196-1962766-2763 - Molekularno-genetička obilježja populacija utemeljitelja - Romi kao model (Branka Janićijević, )

Ustanove
Institut za antropologiju