Važnost kemijskih ispitivanja tla i biljnog tkiva u uzgoju vinove loze (CROSBI ID 356603)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bažon, Iva
Romić, Marija
hrvatski
Važnost kemijskih ispitivanja tla i biljnog tkiva u uzgoju vinove loze
Vinova loza se može uzgajati u vrlo različitim uvjetima, kako klimatskim tako topografskim i pedološkim. Kod traženja novih položaja za podizanje nasada važno je ocijeniti pogodnost takvih lokacija za uzgoj vinove loze. Stalno praćenje, prvenstveno kemijskih promjena važno je i kod uzdržavanja već postojećeg nasada. Time ćemo postići pravilnu gnojidbu i ocjenu ishranjenosti, adekvatnu potrebama vinove loze. Pored toga očuvat ćemo tlo, dobiti ekonomski povoljniju proizvodnju i bolju kvalitetu grožđa i vina. Uočavanjem vizualnih simptoma nedostatka hranjiva započinjemo sa uzorkovanjem tla i biljnog tkiva kako bismo laboratorijskim ispitivanjima dobili stanje ishranjenosti vinove loze. Ove se 3 metode kombiniraju kod određivanja ocijene ishranjenosti zbog prednosti i nedostataka svake od njih. Zbog pokretljivosti elemenata u biljci treba se uzeti točno određeni dio tkiva, preciznije list sa baze mladice. Bazalni list smješten je na suprotnoj strani od grozda, a to je otprilike 4. ili 5. list od baze mladice. Poznavanje stanja hranjiva ključno je za određivanje uzgojnih mjera i podizanje kvalitete grožđa, zato je potrebno provesti pedološka istraživanja da bi se utvrdila prostorna varijabilnost i da bi se tako mogle preporučiti uzgojne mjere koje će sprječiti degradaciju kvalitete grožđa. Prostorni informacijski sustav služi nam za sakupljanje prostornih podataka sa opisnim podacima. Globalni pozicijski sustav (GPS) i geografski informacijski sustav (GIS) omogućuju precizno okupljanje velikog broja podataka o varijabilnosti u vremenu i prostoru. Poznavanjem stanja hranjiva u tlu je preduvjet za pravilno upravljanje vinogradom, a time i za dobivanje vina najbolje kakvoće.
Vinova loza ; kemijska ispitivanja ; stanje ishranjenosti ; GIS ; kakvoća vina
nije evidentirano
engleski
Soil and tissue analysis in grapevine production
nije evidentirano
grapevine ; chemical analysis ; plant nutrition ; GIS ; wine quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
09.06.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb