Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 440019

Krajobrazne i turističke vrijednosti šuma NP "Krka"


Vuletić, Dijana; Paladinić, Elvis
Krajobrazne i turističke vrijednosti šuma NP "Krka" // Rijeka Krka i Nacionalni park "Krka". Prirodna i kulturna baština, zaštita i održivi razvitak. / Marguš, Drago (ur.).
Šibenik: Javna ustanova "Nacionalni park Krka", 2007. str. 901-916 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Krajobrazne i turističke vrijednosti šuma NP "Krka"
(Forest's Landscape and Touristic Values in National Park Krka)

Autori
Vuletić, Dijana ; Paladinić, Elvis

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Rijeka Krka i Nacionalni park "Krka". Prirodna i kulturna baština, zaštita i održivi razvitak. / Marguš, Drago - Šibenik : Javna ustanova "Nacionalni park Krka", 2007, 901-916

ISBN
978-953-7406-01-6

Skup
Rijeka Krka i Nacionalni park "Krka". Prirodna i kulturna baština, zaštita i održivi razvitak.

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 05.-08.10.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Izlučivanje krajobraznih jedinica; bodovno vrednovanje; krajobrazne i turističke usluge šuma; podtipovi krajobraza
(Defining of landscape units; point valuation; landscape and touristic forest services; subtypes of landscape)

Sažetak
U ovom radu iznose se rezultati vrednovanja krajobraznih i turističkih usluga šuma, te metode i razultati definiranja i izlučivanja krajobraznih jedinica na području NP Krka. Izlučivanje je izvršeno prema temeljnim odrednicama iz Programa prostornog uređenja RH (MZOPU 1999) i zakonom potvrđenoj konvenciji o europskim krajobrazima i time prihvaćenim obvezama za provođenje programa vrednovanja krajobraza Republike Hrvatske, i vrednovanja po metodi (Krznar i Lindić 1999) a izlučene jedinice predstavljaju podtipove krajobraza. Krajobraz je prema definiciji, izraziti, jedinstveno shvaćeni odsječak površine zemljišta, koji se sastoji od sklopa prirodnih i kulturnih ekosustava i ekotipova, a označava se kao krajobrazna jedinica. Vrsta vegetacije kao jedan od četiri temeljna elementa definiranja krajobraza je posebno promatrana, a težište je dato šumskoj vegetaciji. Cijelo istraživano područje nosi osnovne karakteristike temeljne krajobrazne jedinice Sjeverno Dalmatinskog platoa i najvećim je dijelom karakterizirano šumskom vegetacijom različitih razvojnih i degradacijskih oblika. Na temelju detaljnog pregleda terena i uz pomoć drugog kartografskog materijala područje NP Krka podijeljeno je na osnovne tipove krajobraznih jedinica, koje su izlučene prema temeljnim reljefnim i vegetacijskim oblicima. Izlučeni su slijedeći tipovi krajobraznih jedinica: Slapišta, Visovačko jezero sa Samostanom Majke od Milosti, Područje Manastira sv. Arhanđela i Carigradske drage, Krajobrazne jedinice kanjona, Krajobrazne jedinice koje karakterizira plato ili zaravan oko samog kanjona, Područja uvala sa blažim obalama i kulturnim elementima, Područje ušća Čikole u Krku i sedrenih barijera prije Skradinskog buka, Srednji dio toka Čikole sa jezerom i vrelom Torak i Područja sa značajnim povijesnim građevinama (Nečven grad, Trošenj grad, Burnum i Ključica), te kartografski prikazani. Šuma i njene posebnosti vežu uz ukupnu uslužnu vrijednost karakterističnog krajobraza, a njen se značaj prepoznaje kroz krajobrazne i turističke usluge kao sastavnice šireg skupa socijalnih usluga šuma. Stoga je za svaku krajobraznu jedinicu izvršeno je bodovno vrednovanje njenih krajobraznih i turističkih usluga, te izraženo u stupnjevima sposobnosti zadovoljavanja navedenih usluga. Temeljem tih rezultata moguće je bolje planiranje korištenja određenih tipova krajobraza u turističke i rekreacijske svrhe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
024-0242049-2101 - Značaj, vrednovanje i potrajno korištenje socijalnih usluga šuma (Dijana Vuletić, )

Ustanove
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko