Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 43985

Određivanje tragova elemenata u vinima ICP-AES metodom


Dobrinić, Julijan; Kunić, Marija
Određivanje tragova elemenata u vinima ICP-AES metodom // Knjiga sažetaka / 10. Ružičkini dani, Vukovar, 8. i 9. lipnja 2000. / Butula, Ivan (ur.).
Vukovar: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa ; Borovo : Društvo kemičara i tehnologa Borovo, 2000. (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Određivanje tragova elemenata u vinima ICP-AES metodom
(Determination of Trace Elements in Vines by ICP-AES Method)

Autori
Dobrinić, Julijan ; Kunić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Knjiga sažetaka / 10. Ružičkini dani, Vukovar, 8. i 9. lipnja 2000. / Butula, Ivan - Vukovar : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa ; Borovo : Društvo kemičara i tehnologa Borovo, 2000

Skup
10. Ružičkini dani

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 08.-09.06.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Element; vino; ICP-AES
(Element; vine; ICP-AES)

Sažetak
Opisana je brza i osjetljiva plazma emisijsko spektrometrijska metoda (ICP-AES) za istovremeno određivanje velikog broja elemenata u uzorcima vina. Izmjereni su uzorci vina iz raznih područja RH od Istre, Dalmacije pa do čuvenih vina istočne Slavonije. Rezultati su se kretali u koncentraciji od 0, 05 do 1100 mg/l što ukazuje na sličnost u mineralnom sastavu s obzirom na geografsko podrijetlo. Preciznost metode iznosila je 5 do 10 posto, što pokazuje veliku pouzdanost metode kod multi elementne analize metala u tragovima. U ovom radu izneseni su podaci o sastavu elemenata dobivenih analizom stolnih, kvalitetnih i čuvenih vina, proizvedenih u raznim pogonima Hrvatske. Iz rezultata je vidljivo da su vina bogata neophodnim elementima za ljudski organizam, kao što su Fe, Ca, Mg, P, K, Zn i drugi, te se preporuča njihova dnevna konzumacija u količini od 0, 4 l prema RDA vrijednostima. Također je vidljivo da su željezom bogata kako crna, tako i bijela vina, te se mogu preporučiti u malim količinama pri prevenciji od slabokrvnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BrodogradnjaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
069018

Ustanove
Tehnički fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Julijan Dobrinić, (10056)