Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kontrola kvalitete tijekom rafinacije šećera iz šećerne repe i sirovog smeđeg šećera iz šećerne trske (CROSBI ID 356590)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Drača, Nela Kontrola kvalitete tijekom rafinacije šećera iz šećerne repe i sirovog smeđeg šećera iz šećerne trske / Babić, Jurislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Drača, Nela

Babić, Jurislav

hrvatski

Kontrola kvalitete tijekom rafinacije šećera iz šećerne repe i sirovog smeđeg šećera iz šećerne trske

Proizvodnja i potrošnja konzumnog šećera (saharoze) u svijetu u stalnom je porastu te danas iznosi oko 150 milijuna tona godišnje. Šećer koji se nalazi na tržištu proizveden je uglavnom iz šećerne trske i šećerne repe. Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera od iznimne je važnosti jer se time ostvaruju preduvjeti za dobivanje šećera odgovarajuće kvalitete. Cilj ovog rada bio je provoditi analizu sirovina, međuproizvoda te finalnog proizvoda u procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske. Osim toga, usporedili su se rezultati analiza dobivenih tijekom proizvodnje šećera iz različitih sirovina (iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske). Parametri kvalitete pratili su se tijekom trajanja kampanje, koja za preradu šećera iz šećerne repe iznosi 4 mjeseca, a za preradu smeđeg tršćanog šećera 4 tjedna. Rezultati analiza poslužili su za postavljanje te eventualno korigiranje parametara tijekom procesa proizvodnje kako bi se dobio finalni proizvod (konzumni šećer) određene kakvoće, uz maksimalno iskorištenje. Analiza kvalitete konzumnog šećera pokazala je da proizvedeni šećer udovoljava „Pravilniku o šećeru i ostalim saharidima, njihovim otopinama te škrobu i škrobnim sirupima“.

proizvodnja šećera; šećerna repa; šećerna trska; kontrola kvalitete

nije evidentirano

engleski

Quality control during sugar refining from sugar beet and raw brown sugar from sugar cane

Production and consumption of sugar (sucrose) in the World is in continuous increase and today it amounts around 150 million tones yearly. Sugar that is on market is produced mostly from sugar cane and sugar beet. Quality control during production of sugar is of exceptional importance because therewith the prerequisites for production of sugar of appropriate quality are realized. The aim of this work was to implement the analysis of raw material, the amongstproduct and the final product in process of sugar production from sugar beet and sugar cane. Furthermore, the results of analysis obtained during sugar production from different raw materials (from sugar beet and raw sugar from sugar cane) were compared. Quality parameters were monitored during standing campaign, which lasted around 4 months for processing sugar from sugar beet, and 4 weeks for processing brown cane sugar. Based on results of analysis, parameters during production process were set or eventually corrected in order to obtain final product - sugar of defined quality with maximum utilization. Quality analysis of sugar showed that produced sugar complied "Regulations of sugar and other saccharides, their solutions and starch and starch syrups".

sugar production; sugar beet; sugar cane; quality control

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

04.12.2009.

obranjeno

109:805584

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice