Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 439344

Oplemenjivanje pšenice na visoku pekarsku kakvoću


Samobor, Vesna; Vukobratović, Marija; Ivanek-Martinčić, Marijana; Jošt, Marijan
Oplemenjivanje pšenice na visoku pekarsku kakvoću // Sjemenarstvovo, 22 (2005), 1-2; 5-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 439344 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Oplemenjivanje pšenice na visoku pekarsku kakvoću
(Breeding wheat on high bread making quality)

Autori
Samobor, Vesna ; Vukobratović, Marija ; Ivanek-Martinčić, Marijana ; Jošt, Marijan

Izvornik
Sjemenarstvovo (1330-0161) 22 (2005), 1-2; 5-11

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pšenica; oplemenjivanje; pekarska kakvoća
(wheat; breeding and bread making quality)

Sažetak
Nakon nekoliko programa oplemenjivanja usmjerenih na visoku rodnost (rezultat cv. Pitoma) i visoku pekarsku kakvoću (cv. Divana), posljednji program usmjeren je prema oplemenjivanju pšenice za održivo ratarenje. Time su određeni i novi ciljevi oplemenjivanja: - fenotip prikladan za manja ulaganja (mineralna gnojiva i zaštitnih sredstava), - povećane otpornosti ili tolerantnost prema prevalentnim bolestima pšenice, - isti ili veći urod uz zadržavanje visokih kvalitetnih karakteristika. U prvom ciklusu ovog programa testiran je svjetski sortiment pšenica (Argentina, Njemačka, Novi Zeland, Rumunjska, USA) na potencijalne davaoce traženih svojstava, prvenstveno otpornosti prema bolestima. Zatim je u direktnom i recipročnom križanju dva odabrana izvora s Divanom proizvedena velika cijepajuća F2 generacija, a u narednim generacijama vršen je izbor po fenotipu. U F6 generaciji na oko pet tisuća potomstava provedena je rigorozna selekcija na temelju fenotipa, otpornost prema pepelnici te udjela bjelančevina zrna. Konačni rezultat te selekcije bilo je 46 odabranih F10 linija gotovo potpuno otpornih prema pepelnici i udjela bjelančevina približno sličnog, pa i višeg od onog u boljeg roditelja – sorte Divana. Zbog ekstremne suše (odsustvo bolesti i visoka kakvoća) mikropokusi tijekom dvije posljednje godine nisu dali dobru mogućnost daljnjeg izbora, pa se pokus za konačni izbor najboljih genotipova nastavlja još jednu (2005.) godinu, no temeljem već postignutih rezultata mogu se očekivari pšenice slične ili više rodnosti od standarda Žitarke, otporne prema pepelnici, a kakvoće približne onoj u sorte Divana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci


Citiraj ovu publikaciju:

Samobor, Vesna; Vukobratović, Marija; Ivanek-Martinčić, Marijana; Jošt, Marijan
Oplemenjivanje pšenice na visoku pekarsku kakvoću // Sjemenarstvovo, 22 (2005), 1-2; 5-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Samobor, V., Vukobratović, M., Ivanek-Martinčić, M. & Jošt, M. (2005) Oplemenjivanje pšenice na visoku pekarsku kakvoću. Sjemenarstvovo, 22 (1-2), 5-11.
@article{article, author = {Samobor, Vesna and Vukobratovi\'{c}, Marija and Ivanek-Martin\v{c}i\'{c}, Marijana and Jo\v{s}t, Marijan}, year = {2005}, pages = {5-11}, keywords = {p\v{s}enica, oplemenjivanje, pekarska kakvo\'{c}a}, journal = {Sjemenarstvovo}, volume = {22}, number = {1-2}, issn = {1330-0161}, title = {Oplemenjivanje p\v{s}enice na visoku pekarsku kakvo\'{c}u}, keyword = {p\v{s}enica, oplemenjivanje, pekarska kakvo\'{c}a} }
@article{article, author = {Samobor, Vesna and Vukobratovi\'{c}, Marija and Ivanek-Martin\v{c}i\'{c}, Marijana and Jo\v{s}t, Marijan}, year = {2005}, pages = {5-11}, keywords = {wheat, breeding and bread making quality}, journal = {Sjemenarstvovo}, volume = {22}, number = {1-2}, issn = {1330-0161}, title = {Breeding wheat on high bread making quality}, keyword = {wheat, breeding and bread making quality} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font